Nevşehir il merkezi ve bazı köylerde şiddetli yağışlar sonucu sel ve su baskınları yaşandı. Nevşehir merkezde akşam geç saatlerde etkili olan gök gürültülü sağanak yağış, Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde ise saat: 21.00 de başladı 2 saat boyunca etkili oldu. Haberi hazırladığımız saatlerde devam eden kuvvetli yağışlar sebebiyle vatandaşlar evlerinde mahsur kaldıklarını belirtti. 

Hasar çok büyük...

FİB Haber Merkezimize ulaşan Mazılı vatandaşlar, An itibariyle yaşanan sel felaketi dünden daha korkunç boyutlarda... Evlerimizi ahırlarımızı tüm sel bastı. Şuan evden dışarı çıkmamız mümkün değil. Evlere giren sel sebebiyle suları tahliye etmeye çalışıyoruz. Yağış sebebiyle meydana gelen sel tüm köyü sular altında bırakırken, evler büyük hasar geldi, dereler taştı, çok sayıda kümes hayvanlarıda telef oldu. Mahsuller hiç kalmadı evlerin %50 sular altında kaldı ve köye afad ve jandarma ulaşım sağlayamıyor. Gelen ilk bilgilere göre can kaybı yok...

İşte Mazı'dan gelen ilk görüntüler...İzlemek için TIKLAYINIZ!

Sel haberleri gelmeye devam ediyor...

Yine yağışın getirdiği sel Kozaklı'nın Kanlıca ve Çağsak köylerinde büyük hasara neden oldu. Öte yandan akşam geç saatlerinde etkili olan sağanak yağış Nevşehir merkez ilçeye bağlı Güvercinlik ve Çardak köyleri ile Kaymaklı beldesinde de sele dönüştü. Ayrıca geç saatlerde Nevşehir il merkezinde de yağış etkili oluyor.

Geçmiş olsun NEVŞEHİR...

FİB Haber Merkezi olarak yoğun şekilde yağan rahmetten sonra hasara uğrayan köy ve beldelerimizle, köylerimizde yaşayan hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Rabbim daha büyüklerinden muhafaza eylesin. Devletimiz tüm imkanlarıyla şehrimizde seferber olmuştur...

SEL UYARISI YAPILDIĞINDA
- Gerektiğinde kullanmak üzere kum, kum torbaları, naylon, çivi, kontrplak, tahta vb. inşaat malzemelerini ve bir alet sandığını hazır bulundurun.
- Sel uyarısı yapıldığında ani su baskınının oluşabileceğini unutmayın. Böyle bir olasılık baş gösterirse yüksek bir yere çıkmak üzere harekete geçin. Bunun için bir talimat beklemeyin. 
- Dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Her an tahliye olabilecek şekilde hazırlıklı olun.
- Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın. Çantanızda mutlaka bir miktar kuru gıda ve içecek; ilk yardım malzemeleri, ailenizin ihtiyaç duyabileceği veya kullandığı ilaçları bulundurun
- Şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı evde temiz su bulundurun.
- Elektrik kaynaklarından uzak durun. 
- Elektrikli ev aletlerini fişten çekin; sigortaları ve vanaları kapatın. 
- Uyarıların yapıldığı tarihlerde, yanınıza değerli eşya ve evraklarınızı da alarak, mümkünse yüksek kesimlerde yaşayan yakınlarınıza kısa süreliğine misafir olun. 
- Komşularınızı ve yakınlarınızı uyarın. Aracınız varsa güvenli yere alın. 
- Evcil hayvanlarınızın da güvende olduğundan emin olun.

SEL SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
- Sel sırasında araç içindeyseniz su ile kaplı yoldan gitmeye çalışmayın; el sularının bulunduğu bölgelerde araç kullanmayın. 
- Aracınızda herhangi bir arıza oluştuysa hemen terk ederek yüksek bir yere çıkın.
- Özellikle geceleri, selin tehlikelerini görmek güçleşeceğinden daha dikkatli olun.
- Bu nedenlerle sel sularına girmeyin, çocuklarınızın sel ve yağmur suları ile oynamalarına müsaade etmeyin.
- Sel sularının temas ettiği yiyecekleri yemeyin (Konserveler dahil).
- Evinizin çevresindeki emniyet ve istinat duvarlarının yıkılabileceğini düşünerek bu bölümlerden uzak durun.
- Kopmuş elektrik telleriyle temas halinde olabilecek su birikintilerinden uzak durun.
- Binada gaz sızıntısı olabileceğinden, herhangi bir türde elektrikli alet ve ışık kullanmayın. Işığa ihtiyacınız olduğunda pilli fener kullanın.
- Islaksanız veya sudaysanız elektrikli ekipmana asla dokunmayın. 
- Sel ve taşkın sonrasında geri dönün uyarısını almadan kesinlikle evlere dönüş yapmayın
- Binalarınızın duvarları, katlardaki zeminlerde veya diğer yerlerde herhangi bir hasarı olup olmadığını kontrol edin. 
- Binalarınızı kontrol ederken su geçirmez ayakkabı ve pille çalışan el fenerleri kullanın.
- Tavanı sıva ve benzeri şeylerin dökülmesi riskine karşı kontrol edin.
- Sigorta işlemleri için zarar gören yerlerin resmini çekin.
- Evinizde gaz sızıntısı; suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olabileceğini düşünerek tedbirli olun. 
- Evinizdeki suları binanın daha fazla zarar görmemesi için yavaş yavaş boşaltın. 
- Sel sonrası salgın hastalıklar yaygın olarak görülür. Koşullara uygun kişisel hijyen önlemlerinizi (örneğin plastik çizme, plastik ve/veya lateks eldiven, vb.) almadan sel suyu ile temas etmiş hiçbir malzemeye dokunmayın.
- Sel suyuna temas etmiş giysi ve eşyalarınızı çok iyi şekilde yıkayıp temizleyin; kişisel hijyeninize dikkat edin.
- Sel sırasında yaralandıysanız sağlık birimlerine başvurun.
- Sele maruz kalmış bölgelerde kaynağını bilmediğiniz suları kullanmayın.
- Mümkünse şişe suyu kullanın.
- Lağım çukuru ve kuyular, su tankları ve atık su sistemlerinin sel sonrası insan sağlığına zarar vermemeleri için mutlaka yetkililere kontrol ettirin.