Nevşehir İl Genel Meclis Başkanı ve Nevşehir Jeotermal  Tesisleri Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (NEVJET) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zir.Müh.Süleyman ÖZGÜN, şirketin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

        Jeotermal Enerji yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji kaynağıdır. Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olması; ülkemiz gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir özkaynak teşkil etmesi; temiz ve çevre dostu olması; yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi; konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar sunması; rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olması; kullanıma hazır niteliği diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olması; yangın, patlama, zehirleme gibi risk faktörleri taşımadığından güvenilir olması; % 95'in üzerinde verimlilik sağlaması; diğer enerji türleri üretiminin aksine tesis alanı ihtiyacının asgari düzeylerde kalmadığı için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı; gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır.
      Kozaklı ilçemizde bulunan ve ülkemizin önde gelen Jeotermal havzalarından olan Kozaklı Jeotermal sahasında termal sistemin korunması, rezervuar bütünlüğünün devamının sağlanması, kaynakların etkin-rantabl sürdürülebilir kılınması ve gelecek nesillere aktarılması için tek merkezden üretim,dağıtım ve kullanımını sağlamak amacı ile  dağıtım projesi hayata geçirilmiştir.

         Proje uygulanması hususunda, Nevşehir İl Genel Meclisi kararı ile NEVJET A.Ş. kurulmuştur. Nevjet A.Ş. 6085 sayılı Sayıştay Kanununa tabi olup, bütün iş ve işlemleri İl Özel İdaresi tarafından yürütülmektedir.NEVJET A.Ş. 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu 12. Maddesi 8.fıkrasında belirtilen ‘’Jeotermal Kaynak Dağıtımı ve Üretimi yapan şirket olduğundan aynı kanunun   uygulama yönetmeliği 26. Maddesine göre ‘’Jeotermal Kaynak Üretim ve Dağıtım Şirketi’’ belgesi almıştır.

       Hem yasal düzenlemeler, hem de Kozaklı havzasında yaşanan vahim gelişmeler bu projeyi bir an önce hayata geçirmemizde önemli etken olmuştur.
        Geçmiş yıllarda yaşanan gelişmeler; su seviyelerinin günden güne düşmesi, obruk alanının genişlemesi ve kontrolsüz kullanımı, dağıtım projesi ile minimum seviyeye çekilmiş; 12 metrelerde olan kuyu seviyeleri yapılan reenjeksiyon sayesinde 9 metreye kadar yükselmiştir. Bölgede meydana gelen obrukta geçtiğimiz yıllarda (eylül-ekim aylarında) çekilen su başarılı reenjeksiyon sayesinde  kaynamaya başlamış ve sisteme destek olmuştur.

         Kültür Bakanlığı Tarafından 2007 yılından itibaren peyderpey aktarılan toplamda 12 milyon Türk Lirası bedelle yapım çalışmalarına 2015 yılında başlanmıştır. Bitme aşamasındaki projede 1500 tonluk toplama ve 500 tonluk reenjekte havuzu ile faaliyete geçirilmiştir.

      Yapılacak Jeolojik – Hidrolojik ve Jeokimya çalışmaları ile suyun en verimli şekilde üretimi ve reenjeksiyonun doğru şekilde yapılması gelecek aylarda planlanmaktadır. İlk etapta 15 tesisin alt yapı çalışmaları tamamlanacak olup, gelecek aylarda talebe göre hizmet verilen tesis sayısında artış beklenmektedir.  Tesiste otomasyon sistemi kurulmuş olup  otonom sistemler aracılığı ile en az personel ile en çok iş yapılması hedeflenmektedir.

       Nevşehir Jeotermal Enerji Şirketinin bu günkü durumuna gelmesinde olumlu yaklaşımları ve katkılarından dolayı özellikle Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi AVCI Beyefendiye, Nevşehir Valimiz Sayın İlhami AKTAŞ, Nevşehir Milletvekillerimiz Sayın Ecz. Mustafa AÇIKGÖZ, Sayın Av.Murat GÖKTÜRK, Sayın Av. Ebubekir GİZLİGİDER ve Avanos Kaymakamı İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Sayın Mustafa ELDİVAN Beyefendilere teşekkürlerimizi sunarız. Saygılarımla.