Nevşehir Kalesi etrafında temizlik çalışmaları süren dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde ortaya çıkartılan tarihi yapıları, havadan görüntülendi.
Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Nevşehir Kalesi Etrafı Kentsel Yenileme Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkartılan ve günümüzden 1400 yıl öncesine uzandığı tahmin edilen yeraltı şehir yerleşiminde tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor.
Tüf kayalara oyulu yapı stilinin hakim olduğu yeraltı şehir yerleşiminin Dron ile yapılan çekimlerinde merkezde, adeta ilmek ilmek işlenen yapıların havadan görüntüsü usta bir ressamın elinden çıkan muhteşem bir tabloyu andırıyor.
Temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir bölümü 2018 yılı sonlarında turizme kazandırılması planlanan merkezin Kapadokya turizmine ciddi bir ivme kazandırması bekleniyor.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Nevşehir Kalesi Etrafı Kentsel Yenileme Projesi uygulaması sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde başlatılan temizleme çalışmalarında bugüne kadar Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda dini, askeri ve sivil mimarlık değerlerinin ortaya çıkartıldığını belirtti.
Ünver, Nevşehir Belediyesi öncülüğünde 11 mahalleyi içine alan 366 bin metrekarelik alanın, 2 bin metrekarelik bölümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin doğrultusunda Müze Müdürlüğü gözetiminde sürdürülen arkeolojik araştırma ve temizlik çalışmalarına 100’ü aşkın kişinin katıldığını ifade etti.