CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması isteği ile TBMM’ye yazılı bir soru önergesi verdi.

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan yaptığı açıklamasında; " Türkiye'nin patates ambarı konumunda olan Nevşehir'deki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekletilen yaklaşık 1 milyon ton patatesin akıbetini, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'ye yazılı soru önergesi ile sorduk ve takipçisi olacağız..." dedi.

Milletvekili Sarıaslan, Ürgüp Devlet Hastanesi ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına;

Türkiye'nin patates ambarı konumunda olan Nevşehir'deki Kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında Nevşehir başta olmak üzere Sivas Niğde ve Kayseri'nin yanı sıra Türkiye'nin farklı illerinde üretilerek pazarlama sürecinde depolanması için gönderilen yaklaşık 1 milyon ton patates bekletilmektedir.

Devletimiz, arz talep dengesini sağlayarak tüketici koruma amacıyla patates ihracatında ön izin belgesi kararı aldı. Ancak üreticimiz elindeki patatesi satıp borçlarını ödemeyi hedefliyordu. Ön izin belgesi nedeniyle ihracat azaldı, fiyatlar düştü. Depodan 1 liradan çıkan patatesin kilogram fiyatı 20 kuruş daha düştü bölgedeki depolarda bulunan ürünlerin mart ayı sonuna kadar tamamen boşaltılması Aksi takdirde tüm ürünler tamamen çürür.

Bu bağlamda;

İhracatın ön izne bağlanması nedeniyle yurt dışına çıkışı yavaşlayan ürünün ihracatının esnetilmesi ve iç piyasada tüketiminin artırılmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır ?

Yukarıdaki soruların Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

22. 01. 2020

Nevşehir Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili

Avukat Faruk Sarıaslan