Nevşehir’de geçtiğimiz yıl keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminden çıkarılan tarihi kilisedeki restorasyon ve konservasyonun çalışmalarının ön hazırlıkları başladı.
Nevşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliğiyle 11 mahalleyi içine alacak şekilde gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Etrafı Kentsel Dönüşüm projesi uygulama çalışmaları esnasında ortaya çıkan ve dünyanın en büyük yeraltı yerleşim yeri olduğu tespit edilen alanda arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Nevşehir Belediyesi’nin çalışmalar kapsamında, yeraltı yerleşiminde yapılması planlanan restorasyon ve konservasyon için ön hazırlıklara başladı.
Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi ve Bölge Laboratuvarı Müdürü Ali Osman Avşar ve Duvar Resmi Konservasyon uzmanı Gülseren Dikilitaş, kilisedeki mevcut durum incelemesinin ardından nem ve sıcaklık ölçümleri yaptı ve laboratuvarda yapılacak analizler için de örnekler aldı. Duvar resmi ve taşıyıcı ana kayanın konservasyon durumunun da incelendiği çalışmalar için de bir rapor hazırlanacağı belirtildi.
2 gündür dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi ve Bölge Laboratuvarı Müdürü Ali Osman Avşar ve Duvar Resmi Konservasyon uzmanı Gülseren Dikilitaş, söz konusu çalışmalara ilişkin olarak Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i ziyaret ederek, çalışmalara ilişkin bilgiler aktardı. Nevşehir Müze Müdürü Ertuğrul Murat Gülyaz’ın da bulunduğu ziyarette Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, bölgede sürdürülen arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarının bilimsel çerçevede gerçekleştirilmesi için her türlü çabanın gösterildiğini belirtti. Sürdürülen çalışmalarla bölge turizminin de önemli bir gelişim süreci içerisine gireceğine inandığını söyleyen Ünver, 2018 yılı sonu itibariyle de bölgenin bir bölümünün turizme kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.


Tarihi Kilisede Restorasyon Ve Konservasyon İçin Ön Hazırlık Sürüyor
Tarihi Kilisede Restorasyon Ve Konservasyon İçin Ön Hazırlık Sürüyor
Tarihi Kilisede Restorasyon Ve Konservasyon İçin Ön Hazırlık Sürüyor
Tarihi Kilisede Restorasyon Ve Konservasyon İçin Ön Hazırlık Sürüyor