Nevşehir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada; "Kamu kurum ve kuruluşlarında 4250 Sayılı Kanunla öngörülen yerlerde sigara içilip içilmediğinin mutlaka kontrol edilerek gerekli uyarı ve cezalandırmaların yapılacağını bildirdi. "

Nevşehir'de Sigara denetimleri başlıyor...

Nevşehir ve ilçelerinde umuma açık yerlerde sigara denetimleri başladı. Nevşehir ve ilçelerinde Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki 4207 Sayılı Kanun Hükümlerine uyumu sağlamak ve vatandaşların tütün dumanından pasif etkilenimlerini önlemek adına il ve ilçe merkezinde ki işletmelere çapraz tütün denetimleri gerçekleştiriliyor.

Kişinin kendisi kullanmadığı halde istemi dışında tütün dumanına maruz kalması sonucu her yıl dünyada 600 bin kişi hayatını kaybetmekte ve bu rakamdan çok daha fazla kişi pasif etkilenim nedeniyle ciddi sağlık sorunu yaşamakta.
Özellikle hava sıcaklıklarının azaldığı sonbahar ve kış aylarında kapalı alanlarda tütün ürünü tüketimi eğilimindeki artış göz önüne alınarak, vatandaşların tütün dumanının pasif etkilerinden korumaya yönelik gerçekleştirilen denetimlerin etkinliğinin artırılması için Türkiye genelinde her Çarşamba günü eş zamanlı olarak il merkezi ve diğer ilçelerde çapraz denetimler yapılmaya başlandı.  
Vatandaşlar şikayetlerini Alo 184 SABİM Yeşil Dedektör mobil uygulaması, Alo 155 Polis, Alo 156 Jandarma, Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Hattına bildirebilirler. Ayrıca Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Alo 171 Sigara Bıraktırma Hattı üzerinden yardım talebinde bulunabilirler.

YASAYA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI VAR...

Nevşehir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada Ulusal tütün kontrol programının uygulanması kapsamında yapılmakta olan denetimlerin daha da yoğun bir şekilde uygulanmasına devam edileceği belirtildi. İşte Nevşehir Valiliğinden yapılan o yazılı açıklama;

NEVŞEHİR İL BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ


4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanunun 2.maddesi gereği kamu hizmeti yapan binaların kapalı alanlarında sigara kullanımının yasaklandığı belirtilmiştir.

  • Valiliğimize bu konuda bazı ihbarlar gelmekte olup, bu nedenle İlimiz Nevşehir'deki kamu kurum ve kuruluşlarında bu yasağa riayet edilmesini, yasağa uymayanlar hakkına gerekli idari işlemin yapılacağını ve bu konuda ilgili amirlerce azami özen gösterilmesini rica ederim.

            İlhami AKTAŞ
                 Vali


DAĞITIM :

İlçe Kaymakamlıklarına
Kamu Kurum ve Kuruluşlarına
Merkez ve Bağlı Belediye Başkanlıklarına
Basın Kuruluşlarına