Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, il genelinde kayısı ve bademlerin yüzde 50’sinin dondan zarar gördüğünü söyledi.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından zirai don olaylarına karşı uyarı yapıldığını hatırlatarak, çiftçilerin TARSİM sigortalarını yaptırmalarını istedi. Altınışık, “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüze çiftçileri uyardıkları için öncelikle teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizi biz defalarca geçen yılda biz biliyorsunuz don, yağmur ve dolu olaylarında uyarmıştık. Öncelikle biz çiftçi kardeşlerimizden istirhamımız şu; tarım sigortalarını (TARSİM) yaptırırlarsa biz de Ziraat Odası olarak yapıyoruz. TARSİM sigortasının yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Devletimiz bunun üzerinde zaten çok duruyor. Bize gelen talimatlara göre de özellikle çiftçilerimize TARSİM’i önerin ve bununla ilgili brifingler verin. TARSİM yapan memurumuzu biz zaten bütün çiftçilerimiz ile görüştürüyoruz. Köy kahvehanelerinde de bunu anlattırıyoruz. Ama Nevşehir’de yüzde 30 TARSİM sigortası yaptıran çiftçimiz var. Biz bunu yüzde 70’lere, 80’lere nasıl çekeriz bunun çabası içerisindeyiz” dedi.
Altınışık, Nevşehir’de kayısı ve badem ağaçlarının yüzde 50’sinin geçtiğimiz hafta yaşanan don olayından zarar gördüğünü belirterek, “İnşallah bundan sonraki don olaylarında ağaçlarımız etkilenmez” ifadelerini kullandı. Altınışık, “Şuanda Nevşehir’de kar da var ama geçen hafta don olayında kayısı ve bademler zarar görmüş durumda. Kayısı ve badem ağaçlarının yüzde 50’sini don vurdu. Geriye kalan ürünler don olmazsa çiftçilerimizin yüzü güler diye düşünüyorum. Ama yine tekrar söylüyorum çiftçilerimiz TARSİM yaptırırlar ise zararlarının yüzde 50 karşılığını alırlar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.