İlimizde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2017 yılı Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Proğramı başladı.
Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (LSD,lumpy skin,çiçek) yüksek sıcaklıklar yoğun yağışlı sezonlar ve sulak alanların varlığı gibi sineklerin yoğun olduğu dönemlerde salgınlar halinde görülen, tipik olarak deride nodüller ve yumrularla karekterize viral bir hastalıktır. Hayvanlarda şiddetli zayıflama, et ve süt veriminde azalma, deride hasar, damızlık değerde azalma ve ticari kısıtlama nedenleri ile  ekonomik kayıplara sebeb olan önemli bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelede en önemli yol aşılamadır. İlimizde, hastalığa karşı başlatılan Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı ile ilgili aşılama proğramı boyunca ,3 aylık yaştan itibaren  tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacaktır.30 Mayıs 2017 tarihinden sonra doğacak ya da 3 aylık yaşa gelecek buzağıların aşılamaları yıl sonuna kadar sürdürülecektir.
Büyükbaş hayvan sevklerinde, hayvan sevki yapılırken Sığırların Nodüler Ekzantemi(LSD, Çiçek) aşı yaptırma şartı aranmaktadır.Yetiştiricilerimizin, hastalıktan korunmak ve  büyükbaş hayvan sevklerinde mağdur olmamaları için hayvanlarını mutlaka aşılatmaları gerekmektedir.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları  zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında 2017 yılı için 8.027TL(sekizbin yirmi yedi) idari para cezası  verilmesi hükmü mevcuttur.
Aşılama Proğramı; Nevşehir Merkez de Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz, İlçelerde ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD,Çiçek) Aşılama Proğramına göstereceği yoğun ilgi ilimizde LSD Hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır.