Hazırlanan raporda belirtilen sorunların hangisine çare bulunduğu ise şimdilik koskoca bir muamma.  
Konuya dair açıklamalarda bulunan Nevşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Hüseyin Güçlü, bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri patates’te 2015 yılı maliyetinin 40-45 Kuruş arasında değiştiğini dile getirdi.
Nevşehir ve yöresindeki depolarda 500 bin ton dolayında patatesin depolandığını ve Niğde ilinde de en az bu kadar patatesin depolanmakta olduğunu söyleyen Nevşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Güçlü, depolarda özellikle son dönemlerde yağışların fazla olmasından dolayı kaynaklanan Mildiyö hastalığına rastlandığını da ifade etti.
Patates fiyatlarındaki dalgalanmaların yanında, üretim planlamasının yapılmaması, ülke genelinde patates üretiminin fazla yapılması gibi nedenlere bağlı olarak kayıt dışı üretimin fazla olmasının da etkisiyle bu konuda ciddi bir milli servet kaybının yaşandığına dikkat çekilen raporda, Patates üretiminin bilinçli üretim yapabilen Çiftçiler tarafından yapılması gerektiğine de dikkat çekiliyor.
Depolardaki ürünlerin maliyetinin altında piyasaya sunulmasına karşın piyasalarda fiyatlara ilişkin olumsuzlukların tüccar ve nakliyeden kaynakladığına da işaret edildi. Raporda Patates tüccarlarına ilişkin sertifika çalışmalarının, kontrol çalışmalarının Tarım Bakanlığınca yapılması gerektiğinin de ifade edildiği raporda ayrıca Çiftçilerin maliyetinin altında ürünlerini satmaları nedeniyle piyasaya olan borçlarını ödeyemedikleri, piyasaların bu durumda zor şartlarda kaldığı, borcunu ödeyemeyen çiftçinin çiftçilerin temsilcileri olan Ziraat odalarına ve kooperatiflere olan üyelik aidatlarını da düzenli olarak ödeyemediklerine de işaret ediliyor.