G20 Zirvesi’nin ardından Türkiye ile işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Çin’den gelen tarım heyeti, Nevşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Nevşehir İl Müdürü Okan Yılmaz’ın da hazır bulunduğu ziyarette konuşan Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, heyeti Nevşehir’de görmekten dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi. 20 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Nevşehir’in dünyanın hiçbir yerinde olmayan doğal, tarihi ve kültürel birikimlere sahip olduğunu söyleyen Kaya, Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğinin her alanda geliştirilmesi adına ortaya konulan ziyaretin başarılı sonuçlar ortaya çıkartmasının arzusu içerisinde bulunduklarını ifade etti. Kaya, Nevşehir’in tarım ürünleri konusunda da patatesin yanı sıra üzüm ve kabak çekirdeği bakımından da Türkiye’nin önemli bir üretim merkezi olduğunu kaydetti.

Pekin Gıda ve Tarım Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhang Yu Ki de, geçen yıl gerçekleştirilen G 20 Zirvesi’nin ardından Türkiye ile ilişkilerin her alanda olduğu gibi tarım alanında da üst düzeylere ulaştırılmasının planlandığını kaydetti. Pekin’in 30 farklı dünya ülkesinden tarım ürünü ithal etmesine karşın bu ülkeler içerisinde bugüne kadar Türkiye’nin bulunmadığını aktaran Yu Ki, tarım ürünleri konusunda bundan sonraki süreçte ciddi bir artışın yaşanmasını umut ettiklerini söyledi.

Çin’de dostlarının Türkiye’nin Suriye ile savaş içerisinde olduğu şeklinde telkinlerde bulunarak Türkiye’ye gitmemeleri gerektiği çağrısında bulunduklarını söyleyen Zhang Yu Ki, "Nevşehir ziyaret ettiğimiz 3. şehir olma özelliğinde. Ancak gördüğümüz kadarıyla güvenlik noktasında hiçbir sorun yaşanmadığını gözlemledik. Çin’in başkenti Pekin ve civarında tarım ürünleri ihracı ve ithalatı yapan oldukça önemli bir kuruluşun temsilcileri olarak öyle inanıyorum ki Türkiye oldukça güvenli bir ülke. Türkiye ile Çin arasındaki tarım ürünlerine ilişkin ticaret hacminin geliştirilmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Ağustos ayında da ailem ile birlikte Türkiye’ye ve elbette Kapadokya bölgesine gelip tatil yapacağım" dedi.
Yu Ki ziyaretin anısına şeftali ağacı çiçeğini Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya’ya takdim ederken, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcıları Oktay Şımarmaz ve Atilla Seçen de Avanos el sanatları ürünlerinden biri olan çini tabak hediye etti.

Çin heyeti, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Kaya, Oktay Şımarmaz, Atilla Seçen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Nevşehir İl Müdürü Okan Yılmaz ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.