Prof. Dr. A. Korkut TUNA, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen ‘Sosyoloji Söyleşileri’ etkinliği kapsamında ‘Batılı Bilginin Eleştirisi’ konulu konferans verdi.
Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İlyas GÖKHAN, Rektör Danışmanı ve Eğitim Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Abdulkadir UZUNÖZ, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
‘Batılı Bilginin Eleştirisi’ konusunda konferans veren Prof. Dr. A. Korkut TUNA “Edinilmiş bilgi, kendimizin üretmediği fakat bir şekilde kullandığımız bilgilerdir. Kendimiz üretsek bile yayınlandığı zaman herkesin bilgisidir. İthal edilmiş bilgi ise, başka yerlerde, başka odaklarda, başka toplumlarda üretilmiş ama bütün dünyayı istila etmiş bilgilerdir. Bu bilgilerin bilimsel oldukları, yansız oldukları, nesnel bilgiler olduklarından bahsediliyor. Yani bu bilgiler kolayca elimizin tersiyle bir kanara atacağımız bilgiler değil, bunlar donanımlı bilgilerdir. Bize öğretilenler çerçevesinde kolayca reddedemeyeceğimiz bilgilerdir. İşte bu bilgilerle yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Bize bu bilgileri kabul etmemiz gereken bir dünyayı sunuyor. Bütün bu bilimsel yanlar, kültürler ve bize anlatılanlar bize Batıyı tavsiye ediyor, bize bastırıyor, bizde buna ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Bize bu ulaşmamız gerektiren şeyi sağlayan bilgiler, toplum ilişkilerinden kurtarılarak, kopartılarak almamız gereken, uymamız gereken bilgiler olarak gösteriliyor. Sanki, toplum ilişkilerinin dışında Batıya özgü, Batıyı bugünkü Batı yapan bilgiler var, bizde bunu alırsak Batı gibi olacağımız ileri sürülüyor. Biz bu aleme katılırken, çaba sarf ederken bu dünyada yerimizin ne olacağını hiç düşünmüyoruz. Acaba bugün bize ayrılan bir yerin ötesine mi gideceğiz? 50-60 yıldır sürdürülen bir türlü Avrupa Birliği’ne girememiş bir toplum olarak ne zaman bu işleri halledeceğiz? Acaba Batılı bilgiyi halledemediğimiz, içimize sindiremediğimiz için mi biz Batının çerçevesinin dışında kalıyoruz?
İşte bu bize sunulan bilgilerin bir hesabını çıkartmamız lazım. Hiç tartışmadığımız, sosyoloji olsun, felsefe olsun hangi bilim dalı olursa olsun sizlerin içinde okuduğunuz hangi bilim dalları olursa olsun biz hiç sormuyoruz. Bütün bunlar sanki Tanrı’nın bir buyruğuymuş gibi önümüze konmuş ve biz çabayla bugün olmadı inşallah yarın olur şeyi ile debeleniyoruz. Bu bilgi Batılı bilgi olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bütün bu karşılaştığımız bu bilgiler, bize modeller teklif ediliyor. Ama hep aynı modeller, biz deniyoruz, beceremiyoruz, tökezliyoruz, biraz sonra siyasi kadrolar değişiyor bir şeyler oluyor, yine aynı tarifeler ile karşılaşıyoruz. Onun için bize sunulan, bizim içinde yer almamız gerektiği ileri sürülen bütün bu çerçevelerin tartışılması gerektiğine inanıyorum. Bütün bunların ne olup bittiğini bir şekilde ortaya koymamız lazım. Bizim kendimizi ifade edebileceğimiz, doğrularını görebileceğimiz yeni bir bilgi ağı oluşturmamız lazım” diye konuştu.
Konuşmalarının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. A. Korkut TUNA’ya, konferans sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar BAĞLI tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.