Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek, Nevşehir’de yaygın olan bazı anlayışların artık değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

İl Milli Eğitim müdürlüğü verilerine göre il genelindeki okur oranının % 98 seviyelerinde gösterilmesine karşın, Orta okul ve Lise de bu durumun ciddi oranda değiştiğini belirten Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Demirbilek, “Bu oğlan okumaz sanayiye gönder iş öğrensin, bu kız evde kalır en kısa zamanda evlendir evinin hanımı olsun” anlayışının artık değişmesi gerektiğine işaret etti.

Demirbilek, “Nevşehir ili genelinde okur oranının % 98 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ancak bu verilerin gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Zira ilkokulu okuyanların büyük bir bölümünün orta okul, lise veya üniversite eğitimi alamadığını görüyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü bu verileri ciddi bir biçimde ele almalı. İlimizde ne yazık ki erkek çocukları için bu oğlan okumaz sanayiye gönder iş öğrensin, ya da kız çocuklarımız için bir an önce evlendir evinin hanımı olsun, yuvasını kursun anlayışının değiştirilmesi gerekiyor. Küçük yaşta evlendirilen kız ve erkek çocuklarımız ciddi aile problemleri yaşıyor. Özellikle kız çocuklarımızın küçük yaşta evlendirilmesinden kaynaklanan boşanmalar ilimizde her geçen yıl artıyor. Bir ya da iki çocukla boşanan ortada kalan çok sayıda daha 22 sinde tanıdığım kızlarımız var. Dernek olarak danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Daha geçen hafta 4 kızımız bizlere müracatta bulundu. Bunlar arasında henüz 22 yaşında ve 6 yaşında çocuğuyla ortada kalan bir kızımızın içerisine düştüğü durum inanın yüreklerimizi kanattı” dedi.