Günümüzde oldukça yaygın bir şekilde duymaya başladığımız Rehberlik Araştırma Merkezi, RAM ne demek biliyor musunuz? Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Nedir? İşte Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) ile İlgili Merak Ettikleriniz...

Rehberlik ve Araştırma Merkezi hakkında neler biliyoruz?

Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) il merkez ve tüm ilçelerde çalışmalarını sürdürmektedir.

Eğitim veren bir kurum olmamasına rağmen, diğer kurum ve sağlık kuruluşlarıyla yaptığı işbirliği ve koordine çalışmalarıyla yaklaşık  6.000 öğrencinin eğitim ve tedbir ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri ve Özel Eğitim Hizmetleri olarak iki bölümden oluşan Rehberlik Araştırma Merkezini yakından tanıyalım.

PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

 Bölüme başvuran tüm bireylere, okul ve kurumlardan yönlendirilen öğrenci ve ailelerine psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir.

Rehberlik ve psikolojik danışma servislerini ziyaret eder, okulların istek ve ihtiyaçlarına göre eğitim, seminer ve çalışmalar yapar.

 Psikolojik Danışman ve rehber öğretmenlere yönelik mesleki toplantılar ve hizmet içi eğitimler düzenler.

 Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleriyle ilgili üniversiteler, hastane, sosyal hizmet, belediye, dernekler ve okullarla işbirliğinde bulunulur.

 Psikolojik danışma alanı ile ilgili araştırmalar yapar, kitap, broşür çıkarır. Toplantı, konferans, seminer, panel türü etkinlikler düzenler.

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

Eğitimcilere, Velilere ve Yöneticilere bilgi verici seminer çalışmaları yürütülür.

Okulların taleplerine yönelik eğitim çalışmaları yapılır. Okul ziyaretleri düzenlenir.

Zeka testi, aile görüşmesi ve performans değerlendirmesi yapılarak Eğitsel değerlendirme ve tanılama yapılır. Ailelere yapılan işlemler ve çocuklarıyla ilgili bilgi verilerek danışmanlık yapılır.

Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler  okul/kuruma yönlendirilir.

Destek eğitim odalarıyla ilgili gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılır.

Özel eğitim kurumları ile kaynaştırma programı uygulayan okulların rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri servislerine yönetici ile Öğretmenlerine özel eğitimde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri konusunda gerekli destek hizmeti verir. 

 ERKEN TANI ÖZEL EĞİTİM için çok önemlidir.

HANGİ DURUMLARDA RAM’A YÖNLENDİRME YAPILIR

  • Doğumdan 6 ay sonra bariz bir yetersizliği olan bireyler(Görme, işitme, bedensel yetersizliği)

  • 24 Aydan sonra göz teması kuramama

  • Algılama güçlüğü

  • Motor fonksiyonlarda gerilik

  • Dil ve konuşma alanında gerilik gösteren

  • Okul çağına gelip akademik başarısızlık gösteren bireyler, aile rehberliği, eğitsel tanılama ve destek eğitim hizmeti için RAM’a yönlendirilebilir.

Nevşehir RAM, "Güçlü Gelecek, Bilinçli Toplum ve Sağlıklı Nesiller" için çalışmalarına devam ediyor...

Nevşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezi çalışmaları kapsamında; Nevşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezi çalışanları, kendilerini ziyaret eden Hacı Bektaş Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 1.ve 2.sınıf öğrencilerine, kurum ve çalışmaları hakkında bilgi verdiler. 

Geçen hafta, Aile hekimlerine ve personellerine bilgi veren Nevşehir RAM ekibi, hergün Rehber Öğretmeni olmayan okulları gezerek, okullarda öğretmenlere dezavantajlı çocuklar, ihmal, istismar ve bağımlılık, Velilere ise, teknoloji bağımlılığı, zaman yönetimi ve verimli ders çalışma yöntemleri hakkında seminerler düzenlemektedirler. 

İnstegram sayfamızdan bizi takip edebilirsiniz: nevsehirram