Resmi Gazetede yayımlanan "Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği", 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bahse konu yönetmelik ile canlı hayvan nakil aracı sürücü ve bakıcılarına, "Sürücü/Bakıcı Yeterlilik Belgesi", hayvan nakliyesi ile uğraşan nakliyecilere "Nakliyeci Yetki Belgesi", hayvan refahı ve korunmasına ilişkin standartları taşıyan nakil araçlarına "Nakil Aracı Onay Belgesi" alma zorunluluğu getirildi. Veteriner Sağlık Raporu tanziminde ve nakil esnasında bahse konu belgeler aranacak.
Bahse konu belgeler için müracaatlar, yönetmelikte belirtilen belgelerle birlikte 28 Kasım 2016 tarihine kadar doğrudan Gıda tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğüne yapılacak.
Müracaatlarda; Araç sahibi nakliyecilerin; Araç Ruhsatı, K Belgesi, Nüfus Cüzdanı fotokopisi ile Sürücülerin; Ehliyet Fotokopisi, Nüfus Cüzdanı fotokopisi ile Bakıcıların; Nüfus Cüzdanı fotokopisi ile şahsen müracaat etmeleri gerekmekte.
Araç sahibi nakliyeciler müracaatlarından önce, araçlarını yönetmelikte belirtilen özelliklerde hazırlayarak, İl Müdürlüğüne getirip kontrolünü yaptırmaları gerekmekte. Araçlarını istenilen özelliklerde hazırlamayan nakliyecilerin müracaatları kabul edilmeyecek.