Fren sistemi, güvenli bir sürüş için araçta bulunan önemli donanımlardan biridir. Gerektiğinde aracın hızını azaltarak yavaşlamasını / güvenli bir şekilde durmasını / duran bir aracın yerine sabitlenmesini sağlayan donanıma, fren sistemi denmektedir. Bu nedenle bir aracın fren sisteminden, yüksek güvenilirlik beklenmektedir. Aracın türü ne olursa olsun fren sistemi, her türlü iklim ve yol şartlarında, hızlı ve etkin bir biçimde görevini yerine getirebilme kabiliyetine sahip olmalıdır. Fren sisteminin görevini gerektiği gibi yapması, trafik güvenliği için çok önemlidir.

Araçlar, fren sisteminin ayarsızlığına dair belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler fark edildiğinde kesinlikle bakım / tamir servislerine gidilmelidir. Çünkü fren sistemi hayati öneme sahip bir donanımdır. Araçlarda farklı fren sistemleri bulunsa da, genelde hidrolik ve havalı sistemler kullanılmaktadır.

Fren sisteminde görülen ve servise gitmenin gerekli olduğunu gösteren bazı belirtiler;

-Fren balataları yıprandığında, cızırtılı bir ses duyulmaktadır. Bu duyum, fren balatasının tehlikeli bir seviyeye kadar aşınmasından önce ortaya çıkmaktadır. Fren pedalına her basıldığında bu ses duyuluyorsa, fren sistemi incelenmelidir.

-Fren hidroliği, pedala uygulanan kuvveti basınca dönüştürmektedir. Frenleme zayıflamışsa; sızıntı / hidrolik seviyesinin düşüklüğü incelenmelidir.

-Havalı frenlerde zayıflama varsa; hava odalarında kaçak / hava hortumlarında daralma / kompresörde veya hava filtresinde tıkanıklık durumları incelenmelidir.

-Aracın direksiyonu, fren yaparken titriyorsa veya araç normalin üzerinde bir sürede durabiliyorsa fren sisteminde bir sorun olup - olmadığı incelenmelidir.

Fren sistemi, farklı parçalardan meydana gelmektedir. Bu nedenle fren odaklı sorunlarda, problemin çözümü için fren sistemi incelenerek, bakım / tamir / yenileme gerektiren parçanın / parçaların, hangisi olduğuna karar verilmeli ve o doğrultuda işlem yapılmalıdır. Eğer fren sistemi tamamen hasar görmüşse; sistem mutlaka yenilenmelidir.

Araçlarda ortaya çıkacak fren sistemi sorunları; ihmale gelmeyecek / bilgisiz ve yetkisiz ellere bırakılmayacak kadar ehemmiyetli bir husustur; araçlar, servislerde uzman ellere teslim edilmelidir.

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi