Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’da turizm sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler sektör çalışanlarını farklı meslek guruplarına yöneltti. Bunlardan biri olan ve bölgede 23 yıldır Japonca Rehberliği yapan Mustafa Donan da, uzun yıllardır yaptığı mesleğini geride bırakarak fidan satışına başladı.
Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden bir tanesi olan Kapadokya Bölgesinde küçük yaşlardan itibaren Japonlara rehberlik yapan 39 yaşındaki Mustafa Donan, son yıllarda terör olaylarının Türk turizmine büyük darbe vurduğunu ve bölgeye gelen uzak doğulu turist sayısının ciddi oranda düştüğünü söyledi. Bölgeye gelen uzak doğulu turist sayısındaki düşüşün yüzde 60’lara ulaştığını ifade eden Donan, bununla birlikte çok sayıda turistik tesisin ya kapandığını ya da personel sayısında azalmaya gittiğini vurguladı.
Sektörde yaşanan bu gelişmelerin ardından bir çok turizmcinin farklı sektörlere yöneldiğini kaydeden Donan, kendisinin de Avanos ilçesinde bir fidan ve çiçek satımı üzerine bir iş yeri açtığını söyledi. Donan, “1992 yılından beri turizm sektöründe çalışıyordum. Bölgede hizmet veren bir halı mağazasında Japonca konuşarak halı satışı yapıyordum. 2015 yılına kadar da rehberlik görevine devam ettim. Ama son 5-6 aydır hatta bir seneye kadar turizm çok kötü olduğundan, turist gelmediğinden dolayı rehberlik görevini bıraktım. Bizde evimizin bahçesinde uğraşırken fide anlamında malzeme bulamadık. İyi malzeme, kaliteli malzeme bulamadığımızdan bölgenin de böyle bir şeye ihtiyacı olduğuna karar verdik ve fidecilik işine girmeye kalkıştık. Turizm sektöründen sonra fidecilik işini yapmaktan dolayı karışık duygular hissediyorum. Güzel bir şey ağaçlarla ilgilenmek, çiçeklerle ilgilenmek. Güzel, zevkli bir uğraş. Vatandaşların ilgilisi çok güzel. İnsanlar ilgileniyor. Genelde bahçeli evler olduğu için Avanos’ta çok ilgili var. Özellikle bir de bizim açtığımızı duyan insanlar daha da mutlu oluyor. Gerek Nevşehir gerek Ürgüp ve çevre ilçelerden gelen misafirlerimiz de, müşterilerimiz de var” şeklinde konuştu.