Türkiye'nin Sarımsağı ile ünlü Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Topaç köyünde Sarımsak paketleme soyma tesisi inşaatının yapımına başlanıldı.

Nevşehir'de Topaç köyünün simgesi haline gelen ve “Beyaz Altın” diye vasıflandırdığımız sarımsak için önemli bir yatırım müjdesi geldi.

Acıgöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile S.S. Topaç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından ortaklaşa hazırlayıp, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunulan "Topaç Köyü Sarımsak Depolama Soyma Ve Paketleme Tesisi" projesi KOP Bölge Kalkınma İdare Başkanlığı tarafından kabul edilmesinin ardından 836 Bin TL bütçeli Sarımsak Paketleme Tesisi inşaatının temeli Topaç köyünde atıldı.

S.S. Topaç Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Vedat Aydoğdu yaptığı açıklamasında; "Temelini attığımız KOP destekli Topaç Köyü Sarımsak Depolama Soyma Ve Paketleme Tesisi'nin Makinaları 30 Haziran'da gelecek. O tarihe kadar inşallah bizde binamızı tamamlayacağız" dedi.

Aydoğdu: 'Sarımsağı sapıyla, çöpüyle satma devri artık bitmeli.' diyerek şunları söyledi: "Bunun da bir çözümü gerekiyordu ve Acıgöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu konuda Topaç köyümüze öncü oldu. KOP'un başlattığı tesisle Topaç'ta paketleme sisteminin, soyma sisteminin ne anlama geldiğini tüm esnafımıza ve çiftçimize göstereceğiz." dedi.

Topaçlı sarımsak üreticisi Adnan Yıldız'da; " Saplı sarımsak hem taşımada hem de ulaştırmada zaman zaman engel teşkil edebiliyordu ancak bu işleme tesisi ile sarımsağın pazara açılması daha da kolay hale gelecek. Aroması kaliteli tamamen doğal koşullarda üretimi gerçekleştirilen Topaç Sarımsağı hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan işelenerek Türkiye'nin ve dünyanın her ülkesine Nevşehir Topaç menşei ile ulaştırılacak. Sarımsak deyip geçmeyin. Bu bir ilaç, bu bir antibiyotik. Bizim sevdamız Nevşehir ve Topaçlı vatandaşlarımızın el emeği, göz nuru, alın teri olan sarımsağı korumaktır” dedi.

Haber: Adnan Yıldız