Türkiye genelinde 51 ilde ve Nevşehir’de de uygulanan Toplum Destekli Polis uygulaması ilimizde başarıyla sürdürülüyor.

"Toplum Destekli Polislik, polis teşkilatı ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplum problemlerinin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak, suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alanlardaki yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bir polislik anlayışıdır."

 Kısacası TDP, problem çözmeye odaklanan, sorununun kaynağına inen, bütün toplumsal kesimleri toplumsal soruna duyarlı hale getiren ve toplumsal kurumlar arasında görev paylaşımı yapılmasını sağlayan polisliktir.

 Toplumun gönüllülük esasına dayanan desteğini sağlamak ve toplum odaklı hizmet anlayışı içinde, halkın güvenlik hizmetlerinden memnuniyetini artırmak, Toplum Destekli Polislik çalışmalarının asıl hedefini oluşturmaktadır.

 Toplum destekli polislik anlayışını yaşama geçirmek bakımından ilk adımlardan birisini oluşturan ve ülkemizin Avrupa Birliği ’ne üyelik sürecinde, 2003 Yılı AB–Türkiye Mali İşbirliği kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce eş üye ülke İspanya ile işbirliği hâlinde yürütülen ve Sözleşmesi 08 Şubat 2005 tarihinde ülkemizce onaylanan “Türk Polis Teşkilatının Sorumluluğunun, Verimliliğinin ve Etkinliğinin Güçlendirilmesi Twinning (Eşleştirme) Projesi”nin bileşenleri arasında yer alan “Toplum Destekli Polislik Bileşeni” toplumsal odaklı ve önleyici hizmetlere yönelik işlevi itibariyle Asayiş Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda yürütülmektedir. Proje sürecinde eş üye ülke İspanya birlikteliğinde sürdürülen çalışmalarda önemli aşama kaydedilerek Türkiye genelinde pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul, İzmir'de birer ilçe, ile Bursa, Antalya, Kayseri, Trabzon, Erzurum ve D.Bakır illeriyle birlikte ilimizde uygulamaya başlanmıştır. Türkiye genelinde 51 İl'de Toplum Destekli Polislik uygulaması devam etmektedir.
Unutmayınız ki; Bizler üniformalı vatandaşız, Sizler üniformasız Polissiniz...

TDP Nedir?

Toplum destekli polislik (TDP), İngilizce’de yer alan “Toplum(un) Polisliği” kavramının karşılığı olarak kullanılmaktadır. Kavram, toplum odaklı polislik olarak da ele alınabilmektedir. Ancak yerleşik bir tanımlama olarak daha çok toplum destekli polislik kavramı tercih edilmektedir.
Suç oranlarının artması veya azalması, sadece ceza adaleti sistemine veya polis teşkilâtının faaliyetlerine bağlı olarak açıklanamaz; suç ve suçluluk bunlardan daha fazla oranda iskân, öğretim ve plânlama yetkilileri, ile iş ve eğlence sunanlar gibi sosyal ve fizikî çevremizi şekillendirmekle sorumlu olan kurumların faaliyetlerine de bağlıdır.
Toplum destekli polislik olarak toplum polisliği, bilhassa topluma “hizmet sunma” fonksiyonuna ve diğer sosyal kurumlarla daha fazla işbirliği ihtiyacına vurgu yapmaktadır.
TDP hizmet birimleri, yaptırım uygulayan bir anlayışla değil önleyici hizmet mekanizması oluşturma ve sosyal hizmet sunma anlayışı ile işlev görmektedir.
TDP’nin Yürütülmesinde Genel Prensipler
Toplumun İçinde Yer Alma ve İnsanlarla İletişime Açık Olma
TD-P, toplumda karşılıklı anlayış ve hoşgörünün sağlanması için elverişli ortamların oluşmasına katkıda bulunur.
Vatandaşlarla onların taleplerine hızlı bir şekilde cevap veren kesintisiz bir ilişki kurar.
Her TD-P aynı zamanda ayaklı bir polis merkezi/polis ünitesi, ya da danışma birimi işlevine sahiptir. Bu bakımdan;
a) İhbarların ve işlenen ya da işlenmekte olan suçların bilgilerinin o yerde ve zamanında alınmasını sağlar.
b) Vatandaşların şikâyetlerini telefonla, internetle ya da yasal diğer yöntemlerle yapmaları konusunda bilgilendirilmelerine ve yönlendirilmelerine imkân verir.
c) Polisin ve diğer kurumların hizmet alanları, sorumlulukları ya da muameleleri konusunda danışmanlık yapmalarına ve onları bilgilendirmelerine olanak verir.
TDP hizmetlerinde her türlü taşıt kullanılabilir. Ancak önemli olan kullanılan taşıtın niteliği ve ne olduğu değil, her TD-P’nin yeri ve zamanı geldiğinde kullandığı taşıttan ayrılarak vatandaşla diyalog kurması, görevi sırasında iletişime açık bir konumda bulunmasıdır. İletişime açık olma TDP hizmetlerini yürütenler için vazgeçilmezdir.
Güvenlik Hizmetlerine Toplumun Aktif Katılımının Sağlanması
 Toplumun bütün kesimlerinin, suç ve her türlü tehlikeden korunmasını sağlamak bakımından uyarıcı, hizmetleri tanıtıcı ve uygulamayı şekillendirici yönde toplantılar gerçekleştirilir.
Toplumu, güvenlik hizmetlerinin yürütülmesine ve önleyici tedbirlerin alınmasına dâhil ederek insanlarda güvenlik bilinci ve anlayışının oluşturulması sağlanır.
TDP hizmetlerinin yürütülmesinde bu nitelikte çalışmalar iki koldan yürütülür: Öncelikle TDP hizmet biriminde hazırlık çalışması yapan, TDP hizmetleri için alt yapıyı hazırlayan bir grup bulunur. Alanda görevli TD-P’ler de bu çalışmaların, planlanan program ve kampanyaların vatandaşa iletilmesinde görev alır. 
Önleyici güvenlik hizmetleri çerçevesinde yürütülen kampanyaların, programların yaygınlaştırılmasında ve topluma duyurulmasında, genel güvenliğin sağlanmasında polisle işbirliği yapanlara, toplum temsilcilerine ve gönüllü kişilere sorumluluk verilir, onların da çalışmalara dâhil olması sağlanır.
TDP Hizmet Anlayışının Görev Alanının Tamamına Yaygınlaştırılması
TDP hizmetleri, görevli olunan sorumluluk alanının bütününe yaygınlaştırılacak şekilde yürütülür. Toplumsal talep ve isteklerin tam anlamıyla hizmete yansıtılabilmesi bakımından makro düzeyde (geniş çaplı) yaklaşımlardan kaçınılır, polisiye hizmetlerin yürütülmesinde mikro (özele ve dar alana odaklanan) yaklaşımlar benimsenir.
Polis, sorumluluk alanı itibariyle güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinde bütün görev alanından sorumludur. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması için TDP hizmetleri mikro alanlara nüfuz etmek durumundadır. Mikro anlamda tespiti yapılamayan ve çözüm yolları araştırılmayan problemlerin bilahare daha da büyük sorunlara neden olabileceği dikkate alınır.
Toplum geneline hâkim olan güvensizlik hissinin, tedirginliğin ve suç korkusunun ortadan kaldırılması yönüyle toplumun en küçük oluşumlarına (arkadaş grupları, ihtiyar meclisleri vb.) dâhil olmaya çalışılır ve yerleşim alanlarının en küçük yapılanması konumundaki sokak ve mahallelere odaklanılır.
Güvenlik ihtiyacının karşılanması ve topluma güven verilmesi bakımından belirli bölgelere veya kişilere odaklanan değil, her yere ve kişiye aynı düzeyde hizmet sunan bir anlayış benimsenir. TD-P, üniformalı bir vatandaştır.
Amaçlarımız
Bu standardın genel amacı; Türkiye’de güvenlik hizmetlerinin toplumun katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, toplum-polis ilişkilerinin geliştirilmesini, suçla mücadelenin güçlendirilmesini ve polislik hizmetlerinde çağdaş uygulamaların yaşama geçirilmesini sağlamaktır.
Stratejik Amaç
Stratejik amaç, toplumsal katılımı sağlayan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan ve toplumun güvenlik taleplerine her durumda cevap veren, güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polis modeli oluşturmak ve bu modeli ülke geneline kademeli olarak yaygınlaştırmaktır.
Uygulamaya İlişkin Amaçlar
TDP’nin uygulamaya ilişkin amaçları, TDP’nin temel ilkeleri dikkate alınarak uygulanacağı yerin sosyo-kültürel yapısına, demografik (nüfusla ilgili), ekonomik ve diğer koşullarına göre belirlenir.
TDP ile genel olarak aşağıdaki amaçlar öngörülmektedir:
a) Suçlarda meydana gelen sayısal artışla birlikte toplumda ortaya çıkan genel güvensizlik hissini azaltmak, toplumdaki bireylerin devlete güvenini sağlamak,
b) Çevresel koşulların etkisiyle kişilerde görülmeye başlanan kişisel güvensizlik algılamasının izlerini azaltmaya çalışmak,
c) Suç korkusunu azaltarak kentlerdeki yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmak,
d) Suç analizi ve hizmet alanlarına ilişkin analitik çalışmalar yapılmasını sağlamak,
e) Sorunların çözümünde toplumdaki bireyler ile işbirliğinde bulunmak ve buna öncelik vermek,
f) Geleneksel polislik faaliyetlerini devam ettiren, hizmet sunma öncelikli, kendiliğinden harekete geçen polislik yaklaşımını benimsemek,
g) Önleyici güvenlik hizmetleri kapsamında programlar ve kampanyalar düzenlemek,
h) Sosyal çevreyle ve hizmet sunulan insanlarla bütünleşmek,
i) Toplumun bir parçası olmak, polisin görevli olduğu sosyal ve coğrafi çevreyi en iyi şekilde tanımasını ve toplumdaki bireylerle yüz yüze iletişim için polis kaynaklarını planlamak ve uygulamaya koymak,
j) Yönetimde kalite ve etkililik için uygulamaya ilişkin koordinasyonu ve ekip çalışmasını sağlamak,
k) Eğitimleri geliştirmek ve güncel şartlara uygun hâle getirmek,
l) Toplumun da katılımının sağlandığı genel güvenlik hizmetlerini bilgi ve insan odaklı anlayışla yürütmek,
m) Güvenlik konusundaki toplumsal gereksinimlere ve taleplere cevap verebilmek için hizmetlere uygun nitelikte uygulama modelleri geliştirmek,
n) Güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinde geliştirilecek yeni çalışma anlayışı ile birlikte görevli bütün polis birimlerinin sorumluluk almalarını sağlamak,
o) Güvenlik hizmetlerinin daha iyi bir şekilde sunulabilmesi için teknolojik araçların kullanımını, hizmete uyarlanmasını ve geliştirilmesini sağlamak.
[email protected], Polis İmdat 155
Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Santral (0 384) 213 13 77
Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Santral (0 384) 213 76 70