Bayramlar, dini ve mili değerlerimizi yaşattığımız, toplumsal sevincimizi / neşemizi paylaştığımız, Milletçe bizi biz yapan günlerdir.

Küreselleşen dünya ile birlikte ailelerin / akrabaların bireyleri, aynı ilde farklı ilçelerde, aynı ülkede farklı illerde, ayrı kıtalarda farklı ülkelerde yaşamaktadır. Ama mıknatısın demir parçalarını kendine çekip topladığı gibi; bayramlar da bizleri, ülkelerin / illerin / ilçelerin neresinde olursak olalım, çelikleşmiş milli ve manevi duygularla baba ocaklarına toplamaktadır.

Yurda / memlekete / baba ocağına gelirken farklı ulaşım araçları kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde en çok kullanılan kara taşıtları olmaktadır. Ülkemizde yapılan karayollarının / kullanılan taşıtların kalitesi arttıkça, maalesef trafik kazaları istenilen oranda azaltılamamaktadır. 

2019 Haziran’ında kutladığımız Ramazan Bayramının 9 günlük tatilinde meydana gelen trafik kazalarında; maalesef 83 ölüm, 868 yaralanma meydana gelmiştir. Toplumsal sevincimizin zirve yaptığı bayram tatilleri, trafik kazaları sebebi ile maalesef birçok ailenin hayatını karartmaktadır.

Özellikle sürücüler, trafik güvenliği parolasını aklından hiç çıkartmadan; bayramın tadını layığı ile yaşamak için / sevinci hüzne çevirmemek için;

- bakımı yaptırılmayan araçla yola çıkılmamalı,

- uykusuz yola çıkılmamalı,

- emniyet kemeri takılmalı,

- araca kapasitesinin üzerinde insan alınmamalı,

- seyir halinde cep telefonu kullanılmamalı,

- trafik yoğunluğuna ve hava şartlarına göre hız ayarlanmalı,

- aralıksız / uzun süre araç kullanılmamalı,

- trafik kurallarına harfiyen uyulmalıdır.    

Kapadokya’nın merkezi İlimiz Nevşehir’de de, turizm sezonu / gurbettekilerin gelmesi / bayram tatili sebebi ile trafik yoğunluğu daha da artacaktır. Tüm bunlar trafikte hata payının sıfır olmasını gerektirmektedir.

Trafik güvenliği parolasıyla, mutluluk tadında bir Kurban Bayramı yaşanması için; her birey trafik kurallarına uymalı, kurallara uymayanları uyarmalıdır.

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi