TSK'dan yapılan açıklama;

Türk Silahlı Kuvvetleri; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur.
Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz geçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz.
 
Genelkurmay Başkanlığı etrafında hareketli saatler yaşanıyor. Genelkurmay Başkanlığı önüne çok sayıda güvenlik ve sağlık ekibi sevk edilirken, savaş uçaklarının da uçuş yaptığı görüldü. 
 
Boğaz ve FSM köprüsleri kapatıldı: Bölgede askerler var
İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Anadolu’dan Avrupa’ya geçişte kapatıldı. İki köprüde de askerler olduğu görüldü. 
 
İddiaya göre, bir grup sivil polis çelik yeleklerle Yenibosna Metrobüs durağına giderek vatandaşlara durağı boşaltmalarını söyledi. Durağı boşaltan vatandaşlar üst geçide çıktı. Daha sonra E-5 karayoluna geçen polisler bazı araçları durdurarak kontrol etti. Polis yolu araçla kapatarak trafiği kapattı. 
 
Başbakan Yıldırım: "Bu bir kalkışmadır"
Başbakan Binali Yıldırım, NTV yayınına bağlanarak yaşananları değerlendirdi. Başbakan Yıldırım, “Doğrusu bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir komuta zinciri olmadan asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Vatandaşlar şunu bilsin ki demokrasiye zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, vatandaşın milletin seçtiği, milletin iradesi ile iş başındadır. Bunun işbaşından gitmesi ancak milletin kararı ile olur bu bilinmelidir. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla bu tip kalkışmalara pabuç bırakmayacağız. Asla bu ve buna benzer çılgınlıklara müsaade etmeyeceğimizi bilsinler” diye konuştu.

 
Bakan Yıldırım, “Buna bir darbe girişimi diyebilir miyiz” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
“Bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. Bir kalkışmanın olduğu doğrudur. Belirli bölgelerde sorumsuzca devletin emaneti silahları alıp vatandaşların üzerine gidip onları yere yatırıp onları etkisiz hale getirmeye çalışan bir takım gruplar var. Bunların kim olduğunu, hangi amaçla hareket ettiğini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız. Asla ve asla yasadışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz.”

 
Başbakan Yıldırım, bu kalkışmaya karşı güvenlik güçlerinin harekete geçtiğini de vurguladı.