Uluslararası 1. Kapadokya Kültürel İmece Festivali başladı. Festival çerçevesinde Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde açılış programı gerçekleştirildi.
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Yunanistan'da ve Kapadokya’da, kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren sanatçı ve ressamlarla işbirliğiyle bir ilke imza atarak, "Uluslararası 1. Kapadokya Kültürel İmece Festivali'ni” düzenliyor.
Festival, özellikle sanatçılar arasında kültürlerarası diyalog, barış ve dostluğu teşvik etmeyi ve Kapadokya'da yerel turizme katkı sağlamayı amaçlıyor.
Nevşehir Valiliği, Ürgüp Kaymakamlığı, Ürgüp Belediyesi, Uçhisar Belediyesi, Kaymaklı Belediyesi ve Mustafapaşa Köyü Muhtarlığının desteklediği Festival kapsamında, Türk ve Yunanlı sanatçılar, kültür ve sanat faaliyetlerinde buluşacak, sanat atölyelerine katılacak ve söyleşiler düzenleyecekler.
Bunların yanı sıra, konuk sanatçılar, bölge belediyelerinin desteğiyle gezilere katılarak, Kapadokya’nın tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini keşfetme ve Kapadokya’dan ilham alma fırsatlarını da yakalayacaklar.
Festivalin açılış programı Mustafapaşa köyünde bulunan Kapadokya sanat ve tarih müzesi önündeki alanda yapıldı. Programa Ürgüp İlçe Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, İl Kültür Müdürlüğü Şube Müdürü Ömer Nair, Mustafapaşa köyü muhtarı Gültekin Kan, ilçe protokolü ve davetliler katıldı.
Programın açılışında konuşan festivalin organizatörlerinden Sibel Radiye Gül, bölge belediyelerinin büyük bir destek sağladığı ve 4 gün sürecek olan festival doğrultusunda bölge gezilerinin yanı sıra, sergi açılışları, çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenleneceğine dikkat çekti. 70 dolayında Yunanistan’dan misafiri ağırlayacaklarını kaydeden Gül, söz konusu festivalin önümüzdeki yıllarda geleneksel bir şekilde devam ettirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Mustafapaşa köyü muhtarı Gültekin Kan, bu festivalin Mustafapaşa köyünde düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını belirtirken, festival organizatörlerine teşekkür etti.
Yüzyıllarca birlikte yaşamış iki toplumun nasıl ayrıştırıldığına şahit olduğunu söyleyen Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, “Yunanistan ve Türk insanının nasıl birbirine düşman ilan edildiğini yeni jenerasyon çok daha iyi görüyor. Biz bunları aşacağız, biz bunları aşabilmenin temellerini burada atıyoruz” diye konuştu.
Ürgüp ve çevresindeki kasaba ve köylerde Türk ve Yunan halkının geçmişte bir arada yaşadığına dikkat çeken Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, “Birbirlerine hiç düşmanlık etmediler. Bizim duyduklarımız, bize anlatılanlar böyle. Mübadele nedeniyle insanlar yer değiştirirken birbirlerine yardım ettiler. Kavga edilmedi, dövüş edilmedi. Mustafapaşa bu kardeşliği yaşattı. Yıllarca birbirlerine gelip giderek bu kardeşliği yaşatmayı başardılar. Bu kardeşliğin yaşatılmasına katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yüzyıla yakın bir zaman geçmesine karşın iki ülke halkı arasındaki gönül birliğinin sürdüğüne söyleyen Ürgüp İlçe Kaymakamı Mehmet Maraşlı, “Bu kardeşliğin yaşatılmasına katkı sağlayan ve böylesine güzel bir festivali bölgemizde düzenleyen organizatörlere teşekkür ediyorum. İnşallah misafirlerimiz Ürgüp’ümüzde, Uçhisar’da, Mustafapaşa’da ve diğer yerleşim alanlarında en iyi şekilde ağırlanacak ve bu kardeşliğin yaşamasına vesile olacaklar” ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından önce Mustafapaşa Köyü halk oyunları ekibi gösterilerde bulundu. Daha sonra Yunanistan’dan misafir olarak gelen ve yaş ortalaması 50’nin üzerinde 14 bayandan oluşan halk oyunları ekibi Yunanistan halk oyunları gösterilerini sundular.
Halk oyunları gösterilerinin ardından Kapadokya sanat ve tarih müzesinde çeşitli Türk ve Yunan sanatçıların eserlerinin sergilendiği sergi açılışı gerçekleştirildi.
Açılışını Ürgüp İlçe Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ve Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan tarafından yapılan sergi 4 gün süreyle gezilebilecek.
Yıllar önce geldiği Kapadokya bölgesine hayran kaldığını söyleyen ve daha sonra sık sık Mustafapaşa ve bölgenin diğer önemli tarihi ve turistik merkezlerinde bulunan Yunan sanatçı Mapıa Manh ise “Canım Kapadokyam” isimli kitabında iki halkın kardeşliğine dair şiirlere yer verdiğini, bölgeye duyduğu hayranlığını Yunanistan’da elinden geldiği kadarıyla çevresine anlatmayı sürdüreceğini ifade etti.