Ürgüp Belediyesi öncülüğünde bu yıl 45.si düzenlenen Uluslarası Bağ Bozumu Festivali Ürgüp'te Üç güzeller adı verilen peribacalarının bulunduğu alanda yapıldı.

Ürgüp'te bağcılığın tanıtılması ve turizmin geliştirilmesi amacıyla yapılan festival kapsamında "En Güzel Üzüm" ve "En Hızlı Üzüm Yeme" yarışmaları yapıldı.
Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, her yıl 3 gün yapılan etkinliğin, bu sene şehit haberleri nedeniyle bir günle sınırlandırılarak sadece kültürel etkinliklerin yapıldığını söyledi.

İlçede bağcılığın önemini vurgulayan Yıldız, son yıllarda üreticilerin üzüm yetiştiriciliğini bırakmaya başlamasından üzüntü duyduğunu ifade etti.
Yıldız, "Ürgüp´ü birçok yerden ayıran özelliği, bağcılık ve üzümüdür. Bölgemizde geçmişte dikilen ve bakımları yapılan bağlar, günümüzde maalesef terk edilmeye başlandı. ´Para etmiyor´ diyerek bağı terk etmek, toprağa vefasızlıktır. Bugün para etmeyen, yarın altın eder." dedi.

Daha sonra, Kapadokya Atçılık Spor Kulübü tarafından "atlı savaş sanatları" gösterisi sunuldu. Atların üzerinde akrobatik hareketler yapan jokeyler, izleyenlerden alkış aldı.

Festival kapsamında düzenlenen "En Güzel Üzüm" yarışmasında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce oluşturulan ekip, ürünleri, salkım sıklığı ve büyüklüğü, görünüşü, tane iriliği ve tat olarak değerlendirdi. Yarışmada, Çökek Köyünden üretici Mustafa Ozan´ın üzümleri birinci, Ulaşlı Köyünden Hatice Alp'in üzümleri ikinci, Ulaşlı Köyünden Metin Kebapçı'nın üzümleri ise üçüncü olarak belirlendi.

Eller ve gözler bağlı şekilde iplere asılan üzümlerin yendiği "En Hızlı Üzüm Yeme" yarışmasında ise Hakkı Kebapçı birinci, Aydın Sarıballı ikinci, Fikriye Ekici'de üçüncülüğü elde etti.

Yarışmalarda dereceye girenlere protokol üyelerince çeşitli hediyeler verildi.

Festivale, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Ürgüp İlçe Jandarma Komutanı Okan Özcan, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, bazı daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın sonunda Dinler Otel, Perissia Otel,Mustafa Otel, Taşsaray Otel, Kral Otel, Burcu Kaya Otel ve Yeni Lokanta - Yeni Mutfak tesisleri tarafından katılımcılara yemek ikramı yapıldı.