Su; kendine özgü özellikleriyle, yerine başka bir sıvının konulamadığı, canlıların temel yaşam kaynağıdır. Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli nimettir. Vücuttaki su oranının belirli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından, metabolizmaya yeterli miktarlarda su alınması zorunludur.

Su; insanın mutlak kullanmak zorunda olduğu ve hızla tükettiği kaynakların başında gelmektedir. Dünya’daki toplam suyun %97,5’i okyanuslarda bulunan tuzlu sudur; kalan %2,5’in de sadece %0,5’i insanların ulaşabildiği kullanılabilir durumdaki su’dur. Türkiye, su zengini bir ülke değildir; kişi başına düşen su miktarına göre ülkemiz, su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır.

Su; insanlığın şu andaki en büyük sorunu olan virüs salgınında, en ihtiyaç duyulan / en önemli varlıktır. Virüsün bulaşmasına engel olmak için el hijyenine ve her türlü temizliğe dikkat etmek gerekmektedir. Susuz bir anı düşünmek bile, insan psikolojisini rahatsız etmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus; susuz kalmamak için suyu bilinçli kullanmak gerekmektedir.

Su gereksinimini karşılayabilmek için; su kaynaklarını arttırma olanağı bulunmadığından, bilinçli su kullanımı ve tasarruf önlemleriyle su tüketimini azaltmaktan, yağmur ve kullanılan sudan geri dönüşümle yararlanma gibi çarelerden başka çıkar yol görülmemektedir.

Evlerde su tasarrufu için neler yapılabilir;

-El hijyenine özen gösterilmeli ama egzamaya yol açılmamalıdır.

-Her tür temizlikte abartıya kaçılmamalıdır.

-Sebze ve meyveler önce bir kabın içinde yıkanmalıdır.

-Bulaşık makinesi tamamen dolduğunda çalıştırılmalıdır.

-Sebze haşlarken tencere kapağı kapalı tutulmalıdır.

-Donmuş yiyeceklerin buzu çözülsün diye, suyun altına tutmamalıdır.

-Çamaşır makinesi tamamen dolduğunda çalıştırılmalıdır.

-Banyoda suyu tasarruflu kullanan, duş başlığı kullanılmalıdır.

-Banyo suyunun ısınmasını beklerken, su bir kovaya doldurulmalıdır.

-Klozetlerde iki bölmeli sifon kullanılmalıdır.

-Dişler fırçalarken / tıraş olunurken, su akar vaziyette bırakılmamalıdır.

-Musluk su damlatıyorsa, mutlaka tamir ettirilmelidir.

Bugünkü kullandığımız su; atalarımızın bizlere mirası değil; torunlarımızın hakkı olan su’dur. Bu nedenle, ‘Suyu; bilinçli kullanmak bir keyfiyet değildir, bir mecburiyettir.’

-Toplumsal Farkındalık-