Isınmada dışa dönük enerjinin yoğun olarak kullanıldığı Türkiye’de, yapı sektöründe yaygın olarak bims ürünlerinin yapı malzemesi olarak kullanımı ile Türkiye’nin yılda  milyarlarca dolar tasarruf sağlayabileceği bildirildi.

Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesinde kurulu bulunan Türkiye’nin en büyük Bims ürünü Blokbims Hafif Yapı Elemanları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş laboratuarlarda yapılan bilimsel araştırmalarda bims ürününün ana maddesi konumundaki ponzanın ısı ve ses yalıtımının yanında dayanıklı bir inşaat malzemesi olduğunun ortaya konulduğunu söyledi.

Türkiye’nin ponza madeninden elde edilen bims ürünü inşaat ana malzemesi ile yeni yeni tanışmaya başladığını dile getiren Ertaş, inşaat sektöründe bims ürünlerinin etkin bir şekilde kullanımının, enerjiyi dışa bağımlı bir konumda sağlayan Türkiye açısından vazgeçilmez bir önem taşıdığını belirtti.

Ertaş “ Ponza madeninin dünya rezervinin yüzde 46 sına Türkiye sahiptir. Böylesine önemli birikime sahip olmamıza karşın, ponzanın inşaat sektöründe bims malzemesi olarak kullanımı ile özellikle ısı yalıtımı sağlaması bile, konutların ısıtılmasında çoğunluk itibariyle dışa bağımlı olan başta doğalgaz, kömür, kal-yak gibi ana enerji kaynaklarında önemli bir tasarrufu sağlayabilecektir. Bugün Avrupa ülkelerindeki inşaatlarda bims ürünü kullanımı yüzde 40’ lar düzeyinde iken, ülkemizdeki bu oran daha düşük. Bilimsel yönde yapılan çalışmalarda, ülkemizdeki inşaat sektöründe ısı yalıtımındaki etkinliği ile bims ürünlerinin kullanımı ile her yıl milyarlarca dolar tasarrufun ortaya konulabileceği ifade edilmektedir. Bu rakam bile enerjisini genellikle dışa bağımlı bir şekilde elde eden ülkemiz için ciddi bir potansiyel oluşturmaktadır.”dedi
.