Görünmeyen İhracaat Turizm ‘in Görünen Sorunları

 
Girişimcilerimiz son zamanlarda bölgemize çok güzel yatırımlar yaptılar ve bu yatırımlar neticesinde birçok insanımız iş buldu. Özellikle birçok kasabamızda iş sıkıntısı değil tam tersi çalışacak iş gücü sıkıntısı ortaya çıktı. Birçok esnafımız çalıştıracak işçi bulamadığından yakınmaktadır.
Sıkıntı bu noktada.Aslında bu noktada bu tür bir ifade hoşumuza gidiyor.İş değil işçi bulamıyoruz..Yakın bir zamanda Çalışma Bakanımız,Türkiye de işsizlik var diyen muhalefete  İŞKUR’un işverenlerin taleplerini karşılayamadığını söylemişti.Yani işveren  İŞKUR’a ,size başvuran varsa buyursun çalışsın diyor ama çalışacak kimse yok.
Özellikle sıcak hava balonculuğu gençlerimize çok güzel bir iş imkanı sunmakta,sabah erken saatte başladıkları işlerini en geç öğlen vaktinde sonlandırarak kalan zamanı ailelerinin ve kendilerinin diğer özel işlerine ayırmaktadırlar.
Söylediğim gibi önemli bir istihtam sağlayan sıcak hava balonculuğu diğer alanlarda çalışacak özellikle ara elaman tabir ettiğimiz bölümlerde ihtiyacın doğmasına neden olmaktadır.
Konaklama yeme içme hizmeti veren ve bölgenin en büyük yükünü taşıyan   hizmet sektöründeki sıkıntılar gelen ziyaretcilerimize ,arzulanan  kaliteli hizmetin verilmesi yönündeki çabaların yetersiz kalmasına sebep olmaktadır.
Mağlumunuz  üründen ziyade hizmet arz eden sektörlerde, iş gücü üründen ön plandadır. Sizin müşteriye verdiğiniz bir yemek ne kadar güzel olursa olsun sunum noktasında yetişmiş bir elamanınız yoksa ve onu sunamıyorsanız yemeğin ne kadar güzel olmasının önemi asgariye indirgenmiştir.
Bu noktada sektörün talebi, yetişmiş ara elamanı yetiştiren eğitim kurumlarımızın önceliği bölgemizdeki işletmelere verilmesi yönündedir.
En az maliyetle ve en kısa sürede en fazla istihdamı yaratan sektör olduğu kabul edilen Turizm sektörüne yatırım yapan ve ileride yapmayı düşünen değerli yatırımcılarımızın eğitimli ara elamanı ihtiyaçlarını karşılamadaki zorluklarının ileride daha da artmaması için kamu ve özel sektörün  istişare etmeleri zaruri olmuştur.
Bu noktada , bölgemizdeki belediyeler,turizm ile ilgili devlet kurumları,  ve özel sektörün danışma halinde, uzun vadeli bir turizm kalkınma planı ile yetişmiş,eğitimli ara elamanı ihtiyacını karşılamak için bölgemize açılan eğitim kurumlarında yetişen gençlerimizi bölgemizde istihdamı hususunda yasal çalışmaların yapılarak değerlendirilmesi düşünülmelidir.
Saygılarımla…