Dünya turizminin önemli beldelerinden Antalya Side'de 2 halı işletmecisi, turistlere sahte ipek halı satımını önlemek için ilmek ilmek halının nasıl dokunduğunu anlatıyor.
İki halı işletmecisi, açtıkları ipek halı tezgahı atölyesinde Side'ye tatile gelen İngiliz, Rus, Alman, Fransız, İtalya, Belçika, Norveç, İsviçre, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg, Avusturya ve İsveçli turistlere, ipek halının nasıl dokunduğu hakkında İngilizce, Rusça, Almanca, Felemenkçe ve Fransızca dillerinde bilgi veriyor.

İpek halıyı, en fazla Alman, İngiliz, Hollanda, Belçika ve Norveçli iş adamlarının, iş yerlerine ve evlerine asmak için aldığı belirtiliyor. Yaklaşık 14 ayda bitirilen 1 metre uzunluğundaki saf ipek halıda yaklaşık 1 milyon çift düğüm bulunuyor. Halıcılar, siparişleri, Avrupalı iş adamlarından bir yıl öncesinden alıyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side'de ipek halı dokumacılığı yapan Apollon Halı Sarayı Sahibi Ziya Baba, 3,5 ay önce başladıkları 'Binbir Gece' motifli halıyı, bir yıl içinde tamamlayarak Almanya'daki bir iş adamına teslim edeceklerini söyledi.

Dünyada saf ipekten dokunan tek halı yerinin Türkiye olduğunu belirten Baba, bu bağlamda Avrupalı iş adamlarının saf ipek halı dokumasına yönelik halıları İstanbul, Muğla, Kapodokya Bölgesi, Kayseri, Ankara, Nevşehir, Aksaray, Antalya, Alanya, Muğla Fethiye, Fethiye Ölüdeniz ile Manavgat Side ile Kaş'tan aldıklarını kaydetti. Baba, "Gayemiz, ipek halıda dünyadaki haklı unvanımızı korumak. Dünyada 1 metre uzunluğundaki ipek halıya 1 milyon düğüm atan halı dokumacısı yok. Zaten ipek halı dokumacılığı bir nevi meslek sırrı. Ülkemiz, halı dokumasında dünyada bir numara. İpek halı dokuma sabır istiyor. Dokuması kolay değil. Gayemiz, ülkemize ve bölgemize gelen turistlerin sahte Çin halılarının Türk malı logosuyla yüksek fiyattan satışının önüne geçmek. Atölyemizde üretilen her ipek halıya ipek halı dokuma ustası Hacer Önem kendi imzasını atıyor."ifadesini kullandı. Ziya Baba, 1 metre uzunluğundaki ipek halıyı 3 bin 600 Euro'ya sattıklarını kaydetti.

İpek halı dokumacısı Hacer Önem de Side'ye gelen turistlerin halı tezgahı önünden geçerken nasıl dokuma yapıldığını dakikalarca gözlemlediklerini ve halı sarayında bulunan rehberler tarafından bilgilendirme yapıldığını kaydetti.

Side Valentin's Halı Evi Sahibi Eyüp Haydar ise ipek halı dokuma atölyesini, piyasadaki sahte Çin malı ipek halı satışlarını önlemek için kurduklarını aktardı. Haydar, piyasada naylon karışımlı dokumaları 10 bin, 15 bin Euro'ya turistlere 'ipek halı' diye satılarak kandıran kişilerin olduğunu vurguladı.

Halı evi önünde kurdukları ipek halı dokuma tezgahıyla turistlere gerçek ipek halı dokuması hakkında İngilizce, Almanca, Rusça ve Felemenkçe dillerde bilgilendirme yaptıklarını anlatan Haydar, turistlere ipek halı dokumacılığı hakkında ipek halı dokuma ustası Sevilay Önem'in yaptığını kaydetti. Önem'in, Türkiye'nin sayılı ipek halı dokumacısı olduğu bilgisini veren Haydar, Alman bir iş adamının sipariş üzerine verdiği 'Hz. İsa'nın Son Yemeği' resim tablosunu ipek halıya dokuyarak teslim ettiklerini kaydetti. Haydar, halı dokumasıyla şu bilgileri verdi: "Piyasadaki naylon karışımlı ipek halılar Türk turizmine zarar veriyor. Biz de ipek halı tutkunlarını bilgilendirerek sahte halı almalarının önüne geçiyoruz."

Alman turist Marianne Penters de ipek halı dokumasında küçük küçük ilmeklerin hünerli ellerle nasıl atıldığını görünce, halı dokumacılığının ne kadar zor bir iş olduğunu gözlemlemiş olduğunu kaydetti.