Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde ‘18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıl Dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Tarih Bölümü tarafından ‘101. Yılında Çanakkale Ruhu’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa Üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencileri büyük ilgi gösterdi.
Üniversitemiz Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi Beyaz Salonda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen konferansa; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, akademik ve idari personel, öğrenciler, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
Özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı sağlayan, yurt ve millet bütünlüğünü koruyan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşa başta olmak üzere tüm şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan yaptı.
Çanakkale Zaferi’nin önemine değinen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan,”Konferansımıza konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesinden değerli hocamız Ahmet Nedim Kilci’nin bu üniversitemizdeki ikinci konferansı. Kilci, adeta kendisini Çanakkale Zaferine ve Çanakkale şehitlerine adamış birisi. Bizleri bilgisiyle daha da aydınlatacak olan Ahmet Nedim Kilci’ye davetimize icap ederek geldiği için Üniversitemiz adına teşekkür ediyorum.
Çanakkale Zaferi, Osmanlı Devletinin kazandığı son iki zaferden biridir. Diğeri ise 1916 Kut’ül-Amare’dir. Irak’ta 16000 kişilik İngiliz ordusu başlarındaki komutanlarıyla birlikte Türk Ordusu tarafından esir alınmıştır. Çanakkale Kurtuluş Savaşı’nın ilham kaynağıdır. Bu bakımdan Çanakkale Zaferinin Milletimiz ve tarihimiz için önemi çok büyüktür” diye konuştu.  
Konferansa konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Kürsüsünde görevli öğretim elemanlarından Ahmet Nedim Kilci, Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında milli birlik ve beraberliğin önemine değinen Kilci, “Çanakkale; imanıyla, ruhuyla, vatan sevgisiyle ve milli şuurla vatanını bekleyen Mehmetçiğin destan yazdığı yerdir. Çanakkale ruhunu gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çanakkale harbinin en yaşlı gazisi Hüseyin Kaçmaz derki: ‘Memleketimin toprağı döşek, gökyüzündeki ay ve yıldızlar yorgan, taşı ise yastık oldu. Bu nedenle bu vatan için can vermiş kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anmak hepimizin borcudur. Bir Mehmetçik vurulduğu zaman değil, unutulduğu zaman ölür. Şehitleri asla unutmamamız gerekir. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki; asırlardır yorgun düşmüş bir milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır” dedi.
Slayt eşliğinde konuşmasına devam eden Kilci’ye konferans sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. H. Abdullah Şengül teşekkür ederek, kendisine plaket ve teşekkür belgesi takdiminde bulundu.