9 Nisan 2015 Perşembe akşamı Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov’ın ve kalabalık heyetinin Nevşehir Kapadokya Havalimanından resmi karşılamasıyla başlayan 11.Kapadokya Şiir Şöleni 3 gün boyunca çok geniş bir katılımla Nevşehir’i salladı.
 
Bu yıl Makedonya Struga Şiir Akşamlarıyla işbirliği içerisinde gerçekleştirilen 11.Kapadokya Şiir Şöleni ‘ne Makedonya Cumhurbaşkanı, Makedonya Dış Yatırımlardan sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako,Makedonya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri  Boris Josifovski, Genel Sekreter Yardımcısı  ve Protokol Şefi İle Masalkovski, Dış Politika Başdanışmanı Darko Kostadinovski,  Dış Politika Danışmanları Rima Safitli ve İsmail Aliji  , Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu  Martin Georgiev, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Fuat HACIEYÜP, Makedonya Büyükelçiliği MaslahatgüzarıShpresa JUSUFİ, Struga Şiir Akşamları Başkanı Slave Dimoski ve Struga Şiir Akşamları Müdürü Mite Stevasqi  ile bilim sanat ve edebiyatçılardan oluşan kalabalık bir heyet katıldı.Yüzün üzerinde  şair yazar sanatçı katılımcılar  üç gün boyunca Kapadokya’da misafir edildi.
 
2006 yılında Kapadokya’nın Dünya Edebiyat otoritelerine ilham kaynağı olabilecek kimliğini ortaya çıkaran Sayın Ayşe Paslanmaz On bir yıl boyunca aralıksız olarak ve başarıyla gerçekleştirdiği Kapadokya şiir şölenlerini bu yıl Makedonya  Cumhurbaşkanını misafir ederek taçlandırdı.
 
                İlk günkü etkinlik kapsamında Topuzluhan’da Kültür Bakanlığı Halk şairi ve Ürgüp FM’in sahibi iş kadını Ayşe Paslanmaz’ın “Yaşa Sevdiğim” ve Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva ‘nın “Âşık Oldum Sana Nevşehir”  kitaplarının tanıtımını Makedonya Cumhurbaşkanı nın da katılımıyla gerçekleşti. Tesadüfen “Yaşa Sevdiğim” Kitabının ilk imza günü 2014 yılında Bakü’de gerçekleşmişti bu yıl da Azeri bir yazarın kitabı ilk imza gününü yaşamış oldu. Gecenin sonunda Makedon heyet için özel hazırlanan “Hoş geldiniz” pastası törenle kesildi.
                                                                    
İkinci gün Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan’nın ve meclis kararıyla Uçhisar’da Sayın IVANOV ve protokol tarafından Üsküp Sokağı açılışıyla başlayan etkinlikler gün boyu devam etti. Bölge gezisine ulusal ve uluslarası katılımcıların karlı bir nisan gününde apayrı bir güzelliğine şahit olmasıyla; Derinkuyu yer altı şehri, Göreme Açık Hava Müzesi, Kiliseler, Güvercinlik vadisi, Paşa Bağları, Devrent vadisi ve Üç Güzelleri gezerek tarihi bir gün yaşadı.
Özellikle Mustafa Paşa’da davul zurnayla karşılanan Cumhurbaşkanı bölgede yaşayan balkan kökenli vatandaşlarımızın sergilediği duygusal yakınlığa aynı sıcaklıkta coşkuyla karşılık verdi ve çok etkilendi.
Aynı gün akşamı Kapadokya Kültür merkezinde gerçekleşen 11.kapadokya Şiir Şöleni “Makedonya Kültür ve Dostluk Gecesi” ‘ne prokol ve halk yoğun ilgi gösterdi.
 
Makedonya ile Türkiye Cumhuriyeti milli marşlarının okunmasıyla başlandı Gecede sırasıyla şiir şölenlerinin mimarı Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi ve iş kadını Ayşe Paslanmaz, Makedonya Struga Şiir Akşamları Müdürü Mite Stevoski, K.K.T.C Magusa Milletvekili Dr.Arif Albayrak, Azerbaycan Milletvekili Dr.Ganire Paşayeva, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Makedonya Bakanı Furkan Çako ve Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Prof.Dr. Gjorge İvanov’un yaptığı konuşmalar ilgiyle dinlendi.
 
11. Şiir Şöleninin markalaşmasının emektarı Şair Ayşe Paslanmaz konuşmasında; ‘’Kapadokya’nın binlerce yıllık birikimi ve dünyaya ilham veren enerjisini coğrafyasını ve kültür mirasını “Kapadokya şiir şölenleriyle ” ile Dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz.
Şiir bu. İnsanı bir memleketten bir memlekete taşır. Bir diyardan bir diyara uçurur. Şiir bu; Yolcu eyler sevdalısını, yol çektirir sevdalısına.  Böyle bir minvalde kardeş ülke Makedonya’nın dostluğunu bir kez daha yüreğimizde yaşamanın büyük sevinci içerisindeyim. 
 
Buraya, bu topraklara şiirin o naif gölgesi altında kardeşliğimizi pekiştirmeye dostluğumuzu yaşamaya, el ele vermeye kültür dostluk köprüsünü oluşturmaya geldiler. iyi ki geldiler , hoş geldiler sefa getirdiler.
 
Yunus Emre’nin anlamlı bulduğum bir dörtlüğünü sizlerle paylaşmak istiyorum:
“ Gelin tanış olalım / İşi kolay kılalım / Sevelim sevilelim / Dünya kimseye kalmaz.”
.
11.Kapadokya şiir şölenimizi polis haftası olduğu için emniyet müdürümüze ve polislerimize de armagan ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.’’ dedi.
Şiir şöleninde konuşan Vali Mehmet Ceylan, yüzyıllar boyunca bir çok medeniyetin dil, din, ırk demeden gelip yerleştiği barış içerisinde yaşadığı, Türk misafirperverliğinin derinden hissedildiği bir turizm cenneti olmayı başarmış bu eşsiz topraklarda, ülkemizin önemini gözler önüne sererken yerli ve yabancı tüm insanların tutkusu haline gelmeyi hak etmiş bir vatan toprağı olan Kapadokya'da, Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında kardeşliği, dostluğu pekiştirecek böyle bir gecede bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirtti.
Vali Ceylan konuşmasının devamında "Değerli Cumhurbaşkanımızı, Makedonya'dan, Azerbaycan'dan ve Kıbrıs'tan gelen konukları bu güzel vatan toprağında ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi ve Kapadokya Şiir Şölenini düzenlediği için Ayşe Paslanmaz'a  ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Ceylan'dan sonra bir konuşma yapan Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov  ise "Büyük Ozan Yunus Emre 'Güzellik sınır tanımaz' demiş. Sanat aracılığıyla ifade edilen güzellik ise insanları, halkları, kültürleri ve medeniyetleri birbirine ulaştıran açık bir kapı gibidir. Bir zamanlar komşular arasında nasıl komşu kapıcıkları varsa bugün şiirler sayesinde duygu dolu manevi bir komşu kapısını daha açıyoruz” dedi.
Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'un konuşmasının ardından Vali Mehmet Ceylan, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'a Avanos toprağından yapılma Hitit Anforası hediye etti. Ayşe Paslanmaz  ise onur plaketi ile Kapadokya çini tabağı hediye etti. Cumhurbaşkanı da Ayşe Paslanmaz’a tarihi değeri olan el yapımı gümüş bir kelebek broş hediye etti. Ayşe Paslanmaz’ a KKTC Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber adına KKTC Magusa Milletvekili Dr. Arif Albayrak tarafından. Sanata ve Kültüre Katkılarından dolayı son derece zarif ve gösterişli bir plaket takdim edildi.
Diğer katılımcılar tarafından temsil ettikleri kurum,  kuruluş,  federasyon ve derneklerin plaket ve hediyelerinin yanında BİRLEŞEN YÜREKLER DERNEĞİ  Başkanı Yasemin MEYDAN tarafından 2015 YILIN BAŞARILI ORGANİZATÖRÜ  ve ORGANİZASYONU ödülü takdim edildi.

Kapadokya Şiir Şöleni Şair Ahmet Selçuk İlkan’ın şiir dinletisi ve Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, KKTC, Rusya ve Makedonya’dan çok sayıda şairin şiirlerini okumasıyla devam etti. Şölen Ohri Doğumlu Tenor Şakir İlyasoğulları ve piyanist Kaya Güç’ün konseri ile son buldu.
Şölenin üçüncü günü Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi senatosu tarafından Makendonya Cumhurbaşkanına fahri doktora verildi. Üniversitede öğrencilere konferans veren Cumhurbaşkanı Kapadokya’nın insanlık adına iyilik odaklı tarihsel geçmişini Kadeş Anlaşmasından bu güne barış amaçlı gayretleri nedeniyle her din ve ırktan olumlu örnekler barındıran Kapadokya yöresinin medeniyet mirasçılarına övgüler yağdırdı. Hacı Bektaş Veli’nin ve Mevlana’nın bu coğrafyada ya da felsefi zirve yaptıkları dönemlerin ilham kaynağını Kayzer’in memleketi güzel atlar diyarı Kapadokya’ya mal etti.Toplumun kadın ve erkek eşitliği ilkesini önemsemesini ayrıca hangi din olursa olsun amacın iyi insan olmak hedefine ve de adabına yaraşır izler bırakmak olduğunu vurguladı.
Aynı gün akşamında organiztör şair Ayşe Paslanmaz şiir programı düzenledi. Bu proğram kapsamında katılımcılarının her birine 11.Kapadokya Şiir Şöleni logolu yöresel motiflerle süslü  çini tabak ve onur belgesi takdim etti.11.yıl  yaş pastası töreni yapıldı.
11.Kapadokya Şiir Şölenine  ayrıca Azerbaycan Milletvekili Dr.Ganire Paşayeva, K.K.T.C Magusa Milletvekili Dr.Arif Albayrak, T.C Başbakanlık Müşaviri Hamdi Şengel,  K.K.T.C Kültür ve Spor Bakanlığına Bağlı Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp, Yunus Emre Enstitüsü, K.K.T.C Meclisi Kültür Sanat Danışmanı Mustafa Hastürk ve beraberlerinde bürokratlar onurlandırdılar.
Nevşehir protokolünden Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof Dr.Filiz Kılıç, Nevşehir il Jandarma Alay Komutanı J.Kd. Albay Metin Alkaya, İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Cumhuriyet Baş Savcısı Adnan Tosun, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan katıldı.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Kültür ve Turizm ve Kalkınma Federasyonu Genel Başkanı Bektaş Tanrıverdi, Kerkük Kültür Derneği Genel Başkanı Şemsettin Kuzeci,  Kıbrıs’tan şair Beste Sakallı, Rusya’dan şair Yuruslan Bolatov,  Makedonya’dan Sande Stojceski, Bratislav Taşkovski, Adnan İdris, Fahri Ali, Rabia Ruşid, Hüsrev Emin, Leyla Şerif,Türkiye’den TURKSAV Başkanı Yahya Akengin, araştırmacı şair yazar Abdullah Satoğlu, Prof.Dr. Mehmet Zeki İbrahimgil, Dr.Osman Baş, Dr.Nedim Uçar, yazarlarımızdan Ümmiye Yılmaz Erçevik, Eda BİLDEK, Mehmet Metin BAŞ, Ali Özkanlı, Muhsin Durucan, Ebru Elmaskeser, Yasemin Meydan Yeşilhisar ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden şair yazar sanatçılar da şölende yer aldılar. Gecenin sunumunu Kelami Akdemir gerçekleştirdi.
 “Kapadokya Şiir Şölenleri”yle ve duygusal şiirleriyle Dünyaca tanınan Peri Kızı mahlaslı Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi Ayşe Paslanmaz “ Şölene katılan ve emeği geçen herkese şükranlarını sundu. Anadolu’nun başarılı Bayan temsilcisi hem sanatçı hem iş kadını kimliğiyle Ayşe Paslanmaz’ın 11 yıl boyunca aralıksız ve sınırsız bir özveriyle bu günlere getirdiği Kapadokya Şiir etkinliklerinin büyüyerek Dünyaya nam salacağı bizzat katılımcıların takdiri ile tescil edildi.