İnsan Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri’nin ev sahipliğinde Bakü’de düzenlenen 13. Bakü Uluslararası Ombudsmanlar Konferansı’na katıldı.

12-14 Kasım arasında düzenlenen ve 2 gün süren konferansın ilk oturumunda, 12 Kasım’ın “Azerbaycan Anayasa Günü” olarak kutlanması nedeniyle “Anayasal Hakların ve Özgürlüklerin Korunmasında Ombudsman Kurumu’nun Rolü” konu başlığı ile ele alındı.

Rusya Federasyonu, Avusturya, Romanya, Hırvatistan, Slovenya, Mısır, Pakistan, Özbekistan, Mısır, Kazakistan ve Rusya da dahil olmakla 12 ülkenin yetkilileri ile UNICEF temsilcilerinin katılımcılar arasında yer aldığı konferansta yetkililer ülkelerindeki ombudsmanlık kurumunun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Konferansta sığınmacı hakları da gündeme geldi. Kamu Denetçisi Elkatmış, yaptığı konuşmada, Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkemize gelen Suriyeli sığınmacılara sunulan hizmetleri anlatarak, dünyadaki sığınmacı sorununun çözümünde ombudsmanlık kurumlarının alabileceği rolün önemine değindi.

Konferans programı çerçevesinde, Azerbaycan halkına önemli hizmetlerde bulunmuş olan, siyasetçi, sanatçı ve bilim insanlarının mezarlarının bulunduğu “Onursal Mezarlık” ve “Şehitler Geçidi” ziyaret edildi. Ziyaretlere eşlik eden Azerbaycan Ombudsmanı Elmira Süleymanova, tarihi yerler hakkında katılımcılara bilgi verdi.