Kurulda konuşan İçişleri Bakanı  Güler, trafik kazalarının, dünyada yaralama ve sakatlanma nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına değinerek, her yıl dünya genelinde trafik kazaları sonunda 1 milyon 300 bin insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla insanın yaralandığını ve 500 milyar doların üzerinde ekonomik kaybın meydana geldiğini söyledi. İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler, “Ülkemizde trafik sorunu, öncelikli olarak çözülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Son 30 yılda ülkemizde trafik kazaları nedeniyle olay yerinde yaklaşık 160 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Bu sayı, terör olayları nedeniyle meydana gelen can kayıplarının 5 katına denk geliyor” sözleriyle trafik kazaları sonucu meydana gelen ölümlerin ulaştığı boyutu vurguladı. 

       Trafik kazalarının ölüm, yaralanma ve maddi kayıplar açısından verdiği zararları rakamlarla açıklayan İçişleri Bakanı Sayın Güler, Türkiye'nin 2020 yılına kadar, Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı'na göre trafik kazalarından kaynaklanan kayıpların yüzde 50 oranında düşürmeyi hedeflediğini işaret ederek, şunları kaydetti:

 

       “Bundan sonraki yıllarda daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Öyleyse şu ana kadar yaptıklarımızdan daha farklı şeyler yapmamız lazım. Eğitimden, altyapıya, sağlık hizmetlerine kadar, trafiğin tüm süreçlerinde tam bir seferberlik içerisinde hareket etmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde ölümleri azaltmamız veya en azından 2020 yılına kadar, yüzde 50 oranında azaltma hedefini yakalamamız mümkün olmaz. Bu nedenle söz konusu eylem planının hassasiyetle uygulanması zorunluluk arz etmektedir.”

 

       Emniyet kemeri kullanımının yüzde 100'e çıkarılması durumda, trafik kazalarında ölüm olasılığında yaklaşık yüzde 50 oranında azalma görüldüğünü ifade eden İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler, “Bu tespitten hareketle insanlarımıza her şartta emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırabilirsek, hiç bir ilave trafik tedbiri alınmasa bile ölüm oranları bu ölçüde azaltılabilecektir. Bu da ancak eylem planının ruhuna uygun olarak, insanımızın bilinçlendirilmesi ve tavizsiz, herkese eşit uygulanacak denetimlerle mümkün olacaktır. Yapılan denetimlerin, trafik güvenliğine katkısı inkâr edilemez bir gerçektir. Yani her şeyin başı etkili denetimden geçmektedir. Trafik denetimini sadece polisiye tedbirlerle sağlamak da mümkün değildir” şeklinde konuştu.

 

       Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu Toplantısında, “Karayolu Trafik Güvenliği Strateji ve Eylem Planı” kapsamında; iş dünyası, medya ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla “Trafik Güvenliği Platformu” oluşturulması ve bu platform aracılığıyla ülke genelinde trafik güvenliği alanında farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetler yürütülmesine karar verildi. Ayrıca illerde yürütülecek faaliyetlerin koordinasyonunun sağlanması, takip ve değerlendirmesinin yapılması amacıyla Valilikler koordinesinde ilgili kurum ve kuruluş yöneticilerinin katılımıyla “Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu” oluşturulması kararlaştırıldı. Alınan bir diğer önemli karar da 2013-2014 yıllarının “Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü Yılı” ilan edilmesi, kurulacak platformun da desteğiyle Afyonkarahisar ve Ankara illerinde pilot olarak yürütülen “Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü Projesi”nin ülke geneline yaygınlaştırılması kararının alınması oldu.

 

       “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verilen görevlere paralel olarak “Uyuşturucu Denetimi, Emniyet Kemeri, Araç İçi Koruma Sistemleri, Lastik Denetimi, Ağır Taşıt Denetimleri, Trafik Işık ve İşaret İhlali Denetimi, Cep Telefonu Kullanımı Denetimi” konularında Jandarma Genel Komutanlığına da görev verilmesine dair karar alınan toplantıda, ekonomik ömrünü tamamlamış motorlu taşıtların hurdaya ayrılmasının teşvikine yönelik düzenleme yapılması için de çalışma başlatılacağı belirtildi.