NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’de kamu kurum ve kuruluşlarının kamu etiğine uygun çalışmalarda bulunup bulunmadığını denetlemek üzere kurulan komisyonun 2013 raporunda neler var?.

2012 Yılında yayınlanan raporda ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının kamu etiğine uygun çalışmalarda bulunduğuna dikkat çekilmişti. 2013 Yılında ise aynı kamu kurum ve kuruluşlarının Kamu Etik kurulları çerçevesinde çalışıp çalışmadığı, komisyona bu konuda şikayetlerin olup olmadığı merak konusu.

Nevşehir Valiliği Etik Komisyonu, Valilik Makamının onayı ile oluşturuldu. Söz konusu komisyonda Komisyon Başkanı olarak Vali Yardımcısı Ahmet Soley, Komisyon Üyesi olarak İl Defterdarı Hatice İşcen Ercoşman, İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Osman Balak görev yapıyor. Komisyonun sekreterya işlerini ise İl Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

13 Nisan 2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 29. maddesi gereğince Valilik Makamının 31.03.2009 tarihli ve 118 sayılı onayı ile oluşturulan Etik Komisyonunun bazı üyelerinin görevden ayrılması nedeniyle Valilik Makamının 04.05.2012 tarihli ve 1867 sayılı onayı ile Etik Komisyonu yeniden oluşturulmuştu.

Etik Komisyonu Dünya Etik Günü ve Haftası ile ilgili olarak İlimizde yapılacak etkinliklerle ilgili olarak; Öğrencilerimizde etik kültürün ve bilincin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonunda okullarımızda kompozisyon, şiir, karikatür, resim veya afiş yarışmalarının düzenlenmesi; okullarda; “etik kolları” oluşturulması, okul panolarında ve ilgili derslerde “etik” konusunun işlenmesi sonuçlarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla Komisyonumuza bildirilmesine, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte yer alan etik davranış ilkelerinin kurumların web sayfaları aracılığıyla “uyulması gerekli etik kuralları” olarak duyurulması ve konunun güncelliğinin temin edilmesi, Nevşehir Valiliği web sayfasında da İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce söz konusu etik davranış ilkelerinin duyurulmasına, Kamu kurum ve kuruluşlarınca etik konusunda bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların bir rapor halinde Etik Komisyonumuza bildirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilecek bu çalışmaların Komisyonumuzda değerlendirilerek internet sayfaları aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmasına, Kamuda etik kültürünü yerleştirmek, kamu görevlilerinin etik davranış ilkelerine uygun davranış göstermeleri açısından onlara yardımcı olmak amacıyla Etik Davranış İlkeleri konusunda kamu kurum ve kuruluşlarınca kamu görevlilerine yönelik hizmet içi eğitim düzenlenmesine, karar vermiş ve bu karar tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gereği yapılmak üzere gönderilerek sonucundan bilgi istenmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları konuyla ilgili olarak yaptıkları çalışmaları Etik Komisyonumuza bildirmişler. Kamu kurum ve kuruluşlarınca Etik günü ve Haftası nedeniyle yapılan çalışmalar hakkında rapor düzenlenmişti. Etik Komisyonu yaptığı toplantı sonucunda Kamuda etik kültürünü yerleştirmek, kamu görevlilerinin etik davranış ilkelerine uygun davranış göstermeleri açısından onlara yardımcı olmak amacıyla etik davranış ilkeleri konusunda kamu kurum ve kuruluşlarınca kamu görevlilerine yönelik hizmet içi eğitim düzenlenmesine ve düzenlenen bu hizmet içi eğitimlerle ilgili olarak kurumlarca verilmesine karar vermişti. 2012 yılı içinde etik davranış ilkelerine aykırı davranış yapıldığı konusunda komisyona bir şikayet ulaştırılmamıştı.