Peygamber Efendimiz'in doğduğu gece ola Mevlid kandili ayın kaçında hangi gece kutlanacak? İnsanlık tarihinin en önemli gecesi olan ve Peygamberimiz'in doğduğu gece olan mevlid kandili çok değerli ve büyük bir gecedir. Bu gece de yapılan her ibadet çok büyük sevaplara sahiptir. Mevlid gecesi ne zaman hangi gece? 

MEVLİD KANDİLİ 22 ARALIK GÜNÜ KUTLANACAK!

Mevlid kandili Müslüman aleminde önemli bir yer tutar. Son peygamber Muhammed (SAV)’nin doğum günü olan gün, Rebiü'l-evvel ayının 12. Gecesine denk gelmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan olan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in doğum gününü 2015 yılında 22 Aralık Salı gününü 23 Aralık Çarşamba'ya bağlayan gecede idrak edilecektir. Peki Mevlid Kandilinin önemi nedir?  Mevlid Kandili; insanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber olan Muhammed (SAV)’in doğmuş olduğu çağda, dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıç oldu. Peygamberimizin dünyaya gelmesi ve ona peygamberlik vahiy edilmesinden sonra tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu.  

MEVLİT KANDİLİ DUASI

Eûzü Billahi Mine’ş-Şeytani’r-Racîm, Bismillahirrahmanirrrahim

Ya ilahel alemin

İlk yarattığın nur efendimizin nuruydu.
Sen onu var etmeden evvel gündüzün geceden,
baharın da kıştan farkı yoktu.
İyilikler, kötülüklerle iç içe;
akıl nefse yenik,
ruh da bedenin esiri idi.
O güzeller güzeli
Varlığın sırrını keşfedip akla yüksek hedefler gösterdi
düşünceye kapılar açıp
insanın ebedlere namzet olduğunu âlemşümul bir dille haykırdı.
Böyle bir elçiyi insanlığa bahşetmenden
Ve sayısız nice nimetlerinden ötürü
sana sonsuz hamd ü senalar olsun ya rabbi!

MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR

Mevlid kandilinde hangi ibadetler yapılmalı merak edenler için aşağıda belirtilenlerin  yapılması tavsiye edilmektedir. Buna göre mevlid kandilinde;

  • Tesbih Namazı kılınmalı,
  • Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr. 

Tesbih namazını kılarken şu şekilde niyet edilmelidir. "Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.  Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunmalı. Namazdan sonra istiğfar salevat,(özellikle büyük salvatlar)kelime-i tevhıd ve Kuranı Kerim okunmalı ve Peygamberimize hediye edilerek kendimiz ve Ümmeti Muhammedin selameti için iltica edilmelidir. Özellikle ölmüş yakınlarımızda kuranı Kerim okumak suretiyle hediyeler gönderilmeli, onları da bu gecede unutmamalıdır.