NEVŞEHİR(MHA) Bazı Varlıkların ekonomiye kazandırılması ile ilgili 6486 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  

Bu yasayla yurt dışında bulunan; Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının ülkemize getirilmesi, taşınmazların kayda alınması ve ekonomiye kazandırılması amaçlanmakta. Gerçek ve tüzel kişilerce 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurt dışında bulunan Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmaz niteliğinde olup tapu siciline ayrı bir sayfada kaydedilen bağımsız bölümler, sürekli haklar ile kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerinin beyanı, Türkiye’ye getirilmesi ve kayıtlara intikal ettirilmesi ile 31 Temmuz 2013 günü mesai saati bitimine kadar yurt dışı iştiraklerden ve şubelerden elde edilen kazançlar ile yurt dışı iştirak hisselerinin satışlarından ya da yurt dışında bulunan kurumların tasfiyesinden doğan kazançların Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kurumlara ya da vergi dairelerine elden veya elektronik ortamda beyan edilmesi gerekmekte. Bu şekilde beyan edilen değerler vergi uygulamalarından hesaplanan vergi tutarlarından istisna edilecektir.

Vergi Dairelerine beyan edilen; Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarından yurt dışında bulunanlar ile beyan edilen varlıklarına değeri üzerinden %2 oranında , vergi tarh edilecek olup bu vergi tarhiyatı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek.

Banka ve aracı kurumlar kendilerine bildirilen varlıkların değeri üzerinden % 2 oranında hesapladıkları vergiyi vergi sorumlusu sıfatıyla  izleyen 31 Temmuz 2013 akşamına kadar bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan ederek aynı sürede öder. Bu konu kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklarla ilgili 01 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiç bir surette vergi tarhiyatı ve incelenmesi yapılmayacak.