Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’yle (TOBB) bünyesindeki odalar ve borsalarda seçim yılı olan 2013 yaklaşırken, ilk defa bu seçimlerde uygulanacak olan üst üste iki kez başkanlık yapmış olanların iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve tekrar aday olamayacağını düzenleyen TOBB Kanunu ile ilgili Anayasa mahkemesine yapılan başvuru incelemesinde artık sona gelindiği ifade edildi.

3'üncü Dönem Başkanlık İçin Mahkemenin Kararı Bekleniyor…

Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı odalarda Şubat ayında yapılacak seçimler öncesi kulisler tüm Türkiye genelinde olduğu gibi ilimiz Nevşehir de de hızlanırken, 2 dönem başkanlık yaptıktan sonra kanun gereği aday olamayacak başkanlar için sürpriz bir gelişme ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi, TOBB Kanunu'nda yer alan "üst üste iki dönem başkanlık yapmış olanlar bir dönem ara vermeden tekrar aynı göreve seçilemezler" şeklindeki kanun hükmünün iptali istemiyle yapılan başvuruyu gündemine alması seçim öncesi kulisleri hareketlendirdi.

3'üncü Dönem Başkanlık İçin Son Söz Mahkemenin

Mahkemenin kanun hükmünü iptal kararı vermesi halinde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere Nevşehir NTSO Başkanı Arif Parmaksız ve Borsa Başkanı Tuncer Gök le birlikte  2 dönem başkanlık yapmış isimler yeniden aday olabilecek. Buna göre Nevşehir'de Şubat ayında yapılacak seçimlerde aynı görevlerine yeniden aday olamayacak olan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ile Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Gök, istemeleri halinde yeniden başkan adayı olabilecek.

TOBB seçimleri sil baştan

Hatırlanacağı üzere Anayasa Mahkemesi, 5174 Sayılı TOBB ve Odalar, Borsalar Kanunu'ndaki "İki dönem yönetim kurulu ve meclis başkanlığı yapanlar iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve tekrar seçilemez" hükmünün iptali için, Ankara 7'nci İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazın yerinde olup olmadığı konusunu gündemine almıştı.

2013 yılının Şubat-Mart aylarında yapılması planlanan oda, borsa ve birliklerin seçimleri birçok işadamını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye'deki bin 500 işadamını ilgilendiren iptal davası, Nevşehirli işadamlarının da gözünü Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karara çevirmesine neden oldu.

 

DENGELER DEĞİŞECEK

Bu gelişme kulisleri hareketlendirirken özellikle Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda Anayasa Mahkemesi'nin vereceği iptal kararının bütün dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Bu durumda da NTSO ve NTB’nda seçim hesaplarının yeniden yapılması gündeme gelecek.

Seçimler ertelenmişti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın oda ve borsalardaki meslek komitelerini Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflanması'na (NACE) yönelik yeniden tanımlama projesi nedeniyle Ekim-Kasım tarihlerinde yapılması planlanan oda seçimleri, 2013 yılının Şubat-Mart aylarına ertelenmişti. TOBB yönetiminin seçimleri de Mayıs ayına ertelenmişti.

 

ANAYASA MAHKEMESİ NEYİ GÖRÜŞÜYOR?

Anayasa Mahkemesi'nin gündemine gelen madde şu değişikliği içeriyor: "18.05.2004 günlü, 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun; 1-38. maddesinin 'Üst üste iki dönem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan bir seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler' biçimindeki beşinci fıkrasının 2-Geçici 10. maddesinin birinci fıkrasının üst üste iki dönem süresince meclis başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı, konsey başkanlığı ve birlik başkanlığı görevlerinde bulunanlar aradan bir seçim dönemi geçmedikçe aynı görevlere yeniden seçilemezler' bölümünün iptaline ve yürürlülüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemi."

 

Şuan için sessizliğini koruyan NTSO Başkanı Parmaksız ve NTB Başkanı Gök gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu konuda anayasa mahkemesinden gelecek sonuca göre hareket edecekleri belirtiliyor.

"MAHKEMEYE GÖRE YOLUMUZA DEVAM EDERİZ"

        "Verilecek karara saygı duyarız"

 (EBSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi)

Kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Mahkemenin vereceği karara saygılıyız. TOBB bünyesinde 2 dönemdir başkanlık yapan arkadaşlarımız var. Mahkemenin kararı iptal etmesi halinde bu arkadaşlarımız yeniden aday olabilecek. TOBB dışında diğer kurumlarda 2 dönem seçilen başkanların yeniden seçilemeyeceği yönünde de bir kanun maddesi yok.

'Elle gelen düğün bayram'

Geza Dologh (DTO Yönetim Kurulu Başkanı)

Ben 2 dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yapıyorum. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar beni de yakından ilgilendiriyor. Önümüzdeki günlerde verilecek kararı bekleyeceğiz. Elle gelen düğün bayram. Mahkeme bu kararı iptal ederse ben de adaylık için yeniden düşünürüm. Aileme danışırım. Çıkan karara göre yoluma devam ederim.

 

Ege'de başkanlar devam etmek istiyor

* DENİZLİ

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanlığı görevini yürüten Müjdat Keçeci ile iki dönemdir Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanlığı'nı yürüten İbrahim Tefenlili tekrar seçimlerde aday olamayacak. Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer ise bir dönem daha aday olabilecek. Özer, 2007'de milletvekili adayı olan Mehmet Yüksel'in yerine atanmış, 2009 yılında ise olağan kongrede yeniden başkan seçilmişti. DSO Başkanı Keçeci, "Bu davayı açan ben değilim, kararını verecek nayasa Mahkemesi. Karar ne çıkar onu da bilmiyorum. Her şeye saygımız var" dedi. DTB Başkanı İbrahim Tefenlili ise, bunun seçilme hakkının ihlali olacağını savundu.

 

* AYDIN

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığını iki dönemdir yürüten Adnan Bosnalı, bir başkan görevinde başarılıysa üyelerin tekrar seçeceğini belirterek, "İnsanların seçilme hakkı elinden alınmamalı. Anayasa Mahkemesi'nin de ben bu doğrultuda bir karar vereceği inancındayım" dedi. İlk dönemin sonunda olan Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ise, "Benim için sıkıntı yok ama bir başkan kaç dönem seçilirse seçilsin, tekrar seçilme hakkı elinden alınamaz" diye konuştu. Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, 2. dönemi tamamlamadığı için tekrar aday olabilecek. Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel ise aday olmayacağını belirterek, "Arkadan geleceklere fırsat tanınması bakımından 2 dönem kısıtlamasını doğru buluyorum. Ancak özgürlüklerin kısıtlanmaması gerekir" dedi.

 

* BALIKESİR

Aday olamayacakların başında gelen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, uygulamayı doğru bulmadığını söyledi. Yavuz, "Bazı milletvekillerinin 7- 8 dönem vekillik yaptıkları da oluyor. Eğer böyle bir engelleme gelecekse bunlara da kısıtlama getirilmeli" dedi.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, uygulamayı yanlış bulduğunu söyledi.

 

* MANİSA

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, başkan adayı olmayacak. Borsa Başkanı Sadık Özkasap, ikinci kez aday olacağını, mahkeme kararına saygılı olduğunu bildirdi.

 

* UŞAK

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, tekrar aday olma şansı bulunduğunu, ancak uygulamayı tasvip etmediğini söyledi. İşini iyi yapan birisinin görevde kalmasını savunan Kuvvet, üyeler vazgeçinceye kadar göreve devam edilmesini istedi.

 

* MUĞLA

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş tekrar aday olmak isterken, kulislerde Safa Altaş'ın rakip olarak hazırlandığı dolaşıyor. Borsa Başkanı Hayati Nizamoğlu, milletvekili adaylığı için ayrıldığı görevine seçimden sonra dönmemişti. Üyeler, Nizamoğlu'nu tekrar başkan olarak görmek istiyor.

İhh'dan Suriyeli Multeciler İçin Yardım Çağrısı

 

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Nevşehir Temsilcisi Baki Öncel, Nevşehirlileri Sure halkına yardım yapmaya çağırdı.

 

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Nevşehir Temsilcisi Baki Öncel, Nevşehirlileri Sure halkına yardım yapmaya çağırdı.

 

İHH Nevşehir Temsilcisi Baki Öncel, İHH olarak Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için aylardır yardımlar yaptıklarını ve bu yardımların sürdüğünü söyledi. 20 aydır devam eden olaylar sebebiyle Suriye halkının oldukça zor günler yaşadıklarını ve şehirlerin bombalanması ile halkın büyük bölümünün evlerini terk ederek başka şehirlere ve ülkelere göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Öncel, Kasım 2012 itibarıyla Suriye'de katledilen insan sayısının 47 bine, katledilen çocuk sayısının 2 bin 148'e, yaralı sayısının 250 bine, tutuklu sayısının 400 bine ve kayıp sayısının 100 bine ulaştığını ifade etti. Önce, "Ülke içerisinde 3 milyon kişi evlerini terk etti, ticaret hayatı durma noktasına geldi, hayvancılık ve tarım büyük oranda zarar gördü. Bu sebeple Suriye genelinde 10 milyon insan açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Suriyeli mülteciler Türkiye sınırındaki çadırlarda, elverişsiz koşullarda, yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Kış mevsimi nedeniyle çadırlardaki insanlar ciddi sağlık ve barınma problemleri ile karşı karşıya. Bu nedenle Suriyeli mültecilerin koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerekiyor. Mülteci sayısı her geçen gün hızla artarken, yetersiz kalan kamplarda gıda ve diğer ihtiyaçlar da maalesef yeterince karşılanamıyor. Pek çok yerde un bulunamadığından fırınlar hizmet vermiyor. En fazla ihtiyaç duyulan temel gıda malzemeleri; un, şeker, pirinç, bulgur, yağ. Kilis sınırındaki Babusselam Kampı'nda kalan mültecilerin durumu da gittikçe kötüleşiyor. Havaların soğumaya başlamasından en çok etkilenenler ise çocuklar ve yaşlılar. Kışın gelmesi ile naylon çadırlarda yaşayan mülteciler arasında salgın hastalıkların baş göstermesi an meselesi. Mülteciler için acil olarak gıda, battaniye ve çocuklar için kışlık mont, çizme ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Kış yardımları kapsamındaki en acil ihtiyaçlar ise; çadır, battaniye, elektrikli ısıtıcı, kadın iç çamaşır seti, çocuk iç çamaşır seti, kadınlar için içlik, çocuklar için içlik, kaban, mont, ayakkabı, bot, şapka, bere, eldiven ve çorap. Olayların başladığı ilk günden itibaren hem Suriye içerisinde hem de Suriyelilerin sığındığı ülkelerde mültecilere yönelik yardım organizasyonları yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Acil yardımlar, sağlık ve sosyal yardımlar üzerine yoğunlaşan İHH'nın mülteci kamplarındaki çalışmaları son birkaç aylık dönemde hız kazanmış durumda. İHH Ekipleri ilk etapta acil kriz durumunun giderilmesine yönelik acil gıda yardımı ve sağlık çalışmaları gerçekleştiriyor. Bölgedeki insani kriz uzun soluklu bir çalışma programı gerektirdiğinden Suriye halkının kendilerine uzanacak yardım eline ihtiyacı var, çocuklar açlık ve hastalıkla yüz yüze. Bizler İHH olarak ülkemizin duyarlılığıyla ve dayanışma ruhuyla, herkesi mazlum Suriye halkına yardıma çağırıyoruz. Mazlumlara yardım konusunda duyarlı olan Nevşehirli vatandaşlarımızın bu konuda da duyarlı olacağı kanaatindeyiz." diye konuştu