Memur-Sen İl Temsilcisi Mustafa Özdemir, Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Temmuz ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 984 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 542 TL olarak tespit edildiğini söyledi.

Özdemir, “Yapılan araştırmaya göre Temmuz ayında Haziran ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,23’lük bir artış yaşandı. Temmuz ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 12,86 artışla limon, yüzde 11,88 artışla domates, yüzde 9,78 artışla salatalık, yüzde 8,06 artışla yumurta; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 23,66 azalışla erik, yüzde 22,42 azalışla havuç, yüzde 20,09 azalışla şeftali, yüzde 17,37 azalışla dolmalık biber madde fiyatlarında yaşandı. Aydınlanma madde fiyatında ise Temmuz ayında Haziran ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Eğitim ve Ulaşım Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,97’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Haziran ayına göre değişimin yüzde 29,5 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 7,06 artışla bilgisayar ekipmanları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 3,66 azalışla futbol topu, yüzde 1,1 azalışla bilgisayar fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi. Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,75’lik bir artış olduğu belirlendi. Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 6,97 artışla motor yağları, yüzde 6,94 artışla araba kiralama ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.
Temmuz ayında Haziran ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,50’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin üzde 6,24 artışla normal doğum; yüzde 0,22 azalışla numaralı gözlük cam ve çerçevesi madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,85’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 4,13 artışla tuvalet ve güzellik sabunu madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre yüzde 1,02 azalışla parfümler madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Giyim Fiyatlarında Düşüş Yaşandı
Temmuz ayında Haziran ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 1,67’lik bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 2,36 artışla karışım kumaşlar, yüzde 2,34 artışla giysi tamir ücretleri madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre yüzde 6,52 azalışla çocuk pantolonu, yüzde 6,51 azalışla çocuk tişörtü, yüzde 6,42 azalışla etek fiyatlarında düşüş gözlemlenmedi. Temmuz ayında Haziran ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,11’lik bir artış gözlenirken; Temmuz ayında Haziran ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 1,20’lik bir artış oldu. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 1,32’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,68 badana ve boya malzemeleri madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,91’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 4,76 artışla telefon ekipmanlarında; yüzde 1,48 azalışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi” dedi.