Her yıl bayramlarda onlarca insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor, yüzlerce insan ise çeşitli yerlerinden yaralanıyor. Trafik kazalarına sebep olan unsurların başında da sürücü hataları geliyor. Emniyet tarafından yapılan uygulamalar ve denetimlerde sürücülerin yaptığı hatalara çeşitli cezalar uygulanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre 2015 yılının ilk 5 ayında 49 bin 509 kişinin ehliyeti geri alındı. Alkollü olarak araç kullanan 41 bin 507 sürücünün belgesi alınırken; 100 ceza puanını dolduran 4 bin 738 sürücünün, 5 kez hız limitini aşan 14 sürücünün ve uyuşturucu kullanımı başta olmak üzere diğer işlemlerden dolayı da 3 bin 250 kişinin ehliyetine el konuldu. Aynı dönemde mülki amire sevk edilen sürücü sayısı 734 iken; trafikten men edilen araç sayısı ise 248 bin 721 oldu.

Kazalar, oluş şekillerine göre 'yandan çarpma, yayaya çarpma, arkadan çarpma, devrilme-savrulma-takla ve yoldan çıkma' şeklinde gerçekleşti. Kusur unsurları bakımından ise sürücüler birinci sırada yer alıyor. Sürücüleri yayalar, araçlar, yollar ve yolcular izliyor. Trafik kazalarına sebep olan sürücülerin kusurları da sırasıyla şöyle: "Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, kavşak, geçiş önceliğine uymamak, arkadan çarpmak, doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak, manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak, kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpmak, aşırı hızla araç kullanmak, trafik güvenliği ile ilgili diğer kurallara uymamak, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretine uymamak, 'Taşıt Giremez' trafik işareti bulunan yerlere girmek, alkollü olarak araç kullanmak."

2015 yılının ilk 5 aylık döneminde yayalardan, yolculardan, sürücülerden ve araç plakasından oluşan toplam 4 milyon 880 bin 220 kişiye, 1 milyar 36 milyon 184 bin 152 lira para cezası uygulandı.