Amerika Birleşik Devletleri'nde 250'ye yakın Türk avukat faaliyet gösteriyor. Amerika'daki ilk ve tek iş dünyası dergisi TurkofAmerica, son sayısını Amerika'daki Türk avukatlara ayırdı.

 

Dergi araştırmasında 21 farklı eyalette 235 avukatın listesini yayınladı. Florida'dan California'ya, New York'tan Texas'a kadar ABD'nin farklı eyaletlerinde faaliyet gösteren avukat listesinde Türklerle evli olan veya Türk toplumuna uzun yıllardır hizmet veren Amerikalı avukatlar da yer alıyor. Araştırmada 1975 yılından beri Los Angeles'ta hizmet veren Elizer Kapuya en deneyimli avukat olarak ön plana çıkarken, New York'ta Aydın Çağınalp 1976'dan beri, Melih Doğan da 1979 yılından beri avukat olarak faaliyet gösteriyor.  

 

TURKOFAMERICA Dergisi kurucu ortağı ve Genel Yayın Yönetmeni Cemil Özyurt, Amerika'da en fazla Türk avukatın bulunduğu eyaletin 80'in üzerinde avukat ile New York eyaleti olduğunu kaydetti. California ve Washington, DC ise New York'u takip ediyor.

 

Türk avukatların mezun oldukları gözde hukuk fakülteleri ise Brookly Law School, Toura Law School, Seton Hall University olarak sıralanıyor. Avukatlar uzmanlık alanı olarak ise genelde göçmenlik, ticaret ve uluslararası hukuk dallarını tercih ediyor.

 

Özyurt, avukatlar arasında Türkiye doğumlu Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi etnik kökenine ait profesyoneller bulunduğuna dikkat çekerken, avukatların 20'den fazlasının hem Türkiye'de hem de ABD'de avukatlık diplomasına sahip olduklarına dikkat çekiyor. Bu alanda öncülüğü ise Cahit Akbulut çekiyor. Akbulut, Türkiye'de hukuk fakültesini bitirdikten sonra Amerika'da da avukatlık hizmeti vermeye başlayan ilk isimlerden.

 

Amerikalı oldukları halde Türk toplumuna uzun yıllardır hizmet veren ve yakından tanınan avukatlara listesinde yer veren dergide, Amerika'da 100'den fazla avukata sahip firmalardan ortak olarak çalışan Barbaros Karaahmet, Demet Başar, Gülgün U. Mersereau, Berin S. Romagnolo gibi isimler de yer alıyor.

 

Amerika'daki hukuk dalında en yüksek mevkiye sahip Türk ise, Harris County Criminal Court'ta Savcı olarak Jay Ceyhun Karahan. Elizabeth Münisoğlu ise Los Angeles Yüksek Mahkemesi'nde Komiser olarak görev yapıyor. Mehmet K. Konar-Steenberg ise Saint Paul, Minnesota'daki William Mitchell College of Law School'un dekanı. Kendi avukatlık firmasını kuranların dışında Amerika'nın dev şirketleri IBM, Blackberry, Citigroup, JP Morgan Chase, American Express, Morgan Stanley ve Travelers'a avukat olarak çalışan Türkler bulunuyor.