Avanos’ta doğup büyüyen Abdullah Rıza Ergüven Türk Edebiyatının önemli şair ve yazarlarındandır. İlkokulu Avanos’ta, ortaokulu Nevşehir’de, liseyi Kayseri ve Yozgat’ta okumuştur. Daha gençlik yıllarında yazmaya başlamış, nesir ve nazım tarzında pek çok eser vermiştir. Eserleri dönemin edebiyat ve sanat dergilerinde yayınlanmıştır. Avanos’u çok seven ve eserlerinde Avanos’a dair değerli bilgiler aktaran Abdullah Rıza, bugün doğduğu bu ilçede pek fazla bilinmemektedir.

Abdullah Rıza’nın kendi hayatını anlattığı “Yarınları Beklerken” ve “Yaşamak Uğruna” adlı eserlerinde Avanos ile ilgili pek çok bilgi vardı. Yazarın diğer eserlerinde de ailesi, kendisi ve Avanos hakkında dağınık olarak pek çok bilgi mevcuttu. Ergüven, yaşamını anlatırken bir dönemin Avanos’undan ayrıntılarıyla bahsetmiştir. Avanos’u akrabaları, komşuları, diğer Avanosluları tanıtırken konuşma havası içinde tasvir etmiştir.

Prof Kılıç, bu kitapta Avanos hakkında onun kaleminden çıkanları değiştirmeden, çok fazla ilave ve yorum yapmadan okuyucuyla buluşturmuştur. Böylece, Abdullah Rıza’nın kaleminden Avanos’un bir dönemine ışık tutulmuş , Avanos’un yakın tarihinin ve yazarın kendisinin yeni nesiller tarafından tanınmasına katkı sağlaya çalışılmıştır.

Abdullah Rıza Ergüven döneminin önemli sanatçılarındandır. Türk Edebiyatına ve düşünce hayatına önemli katkılar sağlamasına rağmen eserleri üzerine akademik düzeyde araştırma ve inceleme yapılmamıştır. “Abdullah Rıza Ergüven’in Kaleminden Avanos” adlı eser ,yazar hakkında hazırlanan ilk müstakil eserdir. Okuyucunun katkısıyla bu çalışma ileride daha iyi bir noktaya gelecektir. Bu çalışma, akademik dünyanın da dikkatini çekip sanatçı hakkında akademik düzeyde çalışmalar yapılmasının da yolunu açacaktır.

Prof.Dr. Kılıç Avanos’la ilgili bu tür yayın ve araştırmaların da devam edeceğini belirtti. Memleketi Avanos’un tarihi, sanatı, kültürü ve insanı hakkında ciddi çalışmalar yapan Sayın Kılıç’ı kutluyoruz. İlgilenenler için kitabın künyesi “ “Abdullah Rıza Ergüven’in Kaleminden Avanos , Grafiker Yayınları, Ankara, 2015, 170 sf. “