Aslen Nevşehirli olup Kayseride faaliyet gösteren Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık, ülke genelinde katkılı ekmek üretiminin durdurulmasını istedi.

FIRINCILARA KATKILI EKMEK UYARISI!

Nevşehirli değerli hemşehrimiz ve Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık, Türkiye’de organik ekmek üretimine hızla geçilmesi gerektiğini belirterek, katkılı ekmek üretiminin tehlikelerine dikkat çekti. Açık, ekmek üreticilerini ve vatandaşları katkılı ekmek üretimi konusunda uyardı. Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık, ülkemizde tüketilen ekmeklik unların ve halk tipi olarak bilinen ve en çok üretimi yapılan somun ekmeklerin içerisinde bulunan katkı maddelerinin kaldırılarak üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu uygulamanın halk sağlığının korunması yanında ülke ekonomisine sağlayacağı katkıda göz önüne alınarak derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Ekmek üreticileri ve vatandaşlara, “Katkılı Ekmek” uyarısı yapan Selim Açık ‘’ Ülkemizde her yıl ortalama kişi başı 150 kg ekmek tüketilmekte. Bunu nüfusu göre hesaplarsak, her gün 37 milyon adet 250 gram somun ekmek üretiliyor demektir. Bu üretilen ekmeklerin yüzde 95’lik kısmı halk tipi adı altında somun ekmek olarak halka üretilip sunulmaktadır. Tüketilen ekmeklerin ham maddesi olan unların içerisinde katkı maddeleri un sanayicileri tarafından katılmakla birlikte, içerisine fırınlarda üretim aşamasında ayrıca ekmek katkı maddesi ilave edilerek satışa hazır hale getirilmektedir.

Bu katkı maddelerinin ham maddesi olan enzimler ise yurt dışından temin edilmektedir. Halkımıza görselliği sağlayabilmek için üreticilerimiz bu katkı maddelerini alıp ekstra bir maliyet ekleyerek halka sunmaktadırlar” dedi. Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık, ‘’Bu durum aslında, kaliteli ekmek üretimi sağlanabilmesi için seksenli yılların başında ekmeğin içerisine katılmaya başlamıştır. Katkı maddesinin katılma sebebi, ekmekte görselliği ön plana çıkarmaktır. Daha sonra bu uygulama uç noktalara taşınmış, ekmek üretiminde onlarca enzim kullanılarak, değişik markalarda ekmek üretimi yapılmaya başlamıştır. Kaliteli ve sağlıklı ekmek üretiminin yerini maalesef görselliği ön plana çıkartan ekmek üretimi almıştır.

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık kuruluşları, konuya sık sık dikkat çekmekte, ekmek üretiminde organik üretimin şart olduğunu kamuoyuna açıklamaktadırlar. Biz, tüm bu uyarıları kulak arkası ederek içerisinde hangi enzimlerin yer aldığını bilmediğimiz ekmek üretimine devam etmekteyiz. Üreticilerimiz yanında tüketicilerimizi de bu konuda bilinçlendirmeliyiz” diye konuştu. Ekmekte kullanılan katkı maddelerinden vazgeçilmesi halinde Türkiye’de yılda 300 milyon lira tasarruf sağlanabileceğine dikkat çeken Açık, ekonomik yararları yanında insan sağlığının korunmasına yönelik katkısının ise ölçülemeyecek boyutlarda olduğunu kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üretici birlikleri, fırıncılar ve vatandaşların katkı maddelerine karşı duyarlı olmaları konusunda uyaran Selim Açık, ülke genelinde katkısız ekmek üretimine geçilmesi için ilgili kurumlara çağrı yaptı.