TBMM Divan Katip üyesi ve AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak köyündeki tarihi Çardak Selçuklu Camiide başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Milletvekili Açıkgöz'e AK Parti Nevşehir İl Başkanı Av. Mehmet Ali Tanrıver ve Çardak köyü muhtarı Adem Özer'de eşlik etti.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Çardak köyümüzdeki bu tarihi camide restorasyon çalışmasını başlattık. Çalışmalar tamamlanınca Allah’ın izniyle camiyi ibadete ve inanç turizmine açacağız. Milattan sonra 5.Yüzyıl’da yaptırılan ve bakımsızlıktan çökme tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi camimizdeki çalışmalarımız, gelecek yıl tamamlanması planlanıyor. Restorasyon çalışmaları ile geçmişi gün yüzüne çıkartırken, çalışmalarımız projenin aslına uygun şekilde yapılmaktadır. Restorasyon çalışmalarımız tamamlandığında tarihi Çardak Selçuklu Cami ve minaresinin ilk günkü özelliğine kavuşturulacak” şeklinde konuştu.


Açıkgöz: "Hoşgörünün vücut bulmuş tarihi eseri"

Bugün, Çardak Köyü tarihi Selçuklu Camiinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceledik diyen Açıkgöz, "Hoşgörünün mimariyle bütünleştiği tarihi doku korunuyor. İnşallah bu tarihi camimizin restarosyon çalışması tamamlandığında geçmişten günümüze milletimizin hoşgörüsünün boyutlarını en güzel şekilde cevabı olacaktır. Ve bu gerçeği tüm Dünya'ya bir kez daha göstereceğiz. Herkesi görülmeye değer Çardak köyünü keşfetmeye davet ediyorum. "dedi. 

Açıkgöz, herkesi Çardak'ta bulunan bu tarihi camiyi görmeye davet etti.

 "Buraya gelen turistler adeta burada tarihi yaşıyor açıklamasında bulunan Milletvekili Açıkgöz, Hoşgörünün dünyadaki nadir eserlerinden biri olarak tüm yerli ve yabancı turistleri bu tarihi yapıyı mutalaka görmeye davet etti.


Hem cami, hem kilise görenleri şaşırtıyor...

Bir tarafı cami bir tarafı da kilise olma özelliğini 200 yıla yakın bir zamandır sürdürdüğü belirtilen Selçuklu Cami bölgede görülmeye değer önemli tarihi eserlerden.
Nevşehir merkeze bağlı Çardak köyündeki tarihi cami kilise, görenleri şaşkına çeviriyor. Bir tarafı cami bir tarafı da kilise olma özelliğini en az 200 yıla yakın bir zamandır sürdürdüğü belirtilen Selçuklu Cami bölgede görülmeye değer önemli tarihi eserlerden. Milattan sonra 5.Yüzyıl’da bölgede bulunan Bizanslılar tarafından yapılan tarihi kilisenin, Karamanoğulları Bey’liği hakimiyetine girmesiyle, Ürgüp Uçbeyi tarafından camiye çevrildiği belirtiliyor. Osmanlılar döneminde de bölgede azınlık konumuna düşen hıristiyanların, maddi imkanlarının son derece yetersiz olması nedeniyle, Ürgüp kadısı tarafından, Çardak köyü camisinin bir bölümünün, kilise olarak ayrılmasının kararlaştırıldığı ve 200 yıldır bu şekilde cami-kilise olarak tarihi yapının kullanıldığı biliniyor.  Dedeleri tarafından Cumhuriyet dönemine kadar bu birimin cami-kilise olarak kullanıldığının kendisinede söylendiğini kaydeden Çardak köyü Muhtarı Adem Özer, cami ile kiliseyi birbirinden ayıran duvarın daha sonra yapılan tadilatta yıkıldığını belirtti. Zaman zaman Yunanistan’dan da bu cami – kiliseyi görmeye din adamlarının da geldiğini söyleyen Özer, caminin kilise bölümünde taştan oyma işlemeli olarak yılan, kuş, üzüm salkımı kabartmalarının da bulunduğunu, bu arada kime ait olduklarını bilemedikleri iki azize frekslerinin, kilisenin tavan bölümünün 1950 li yıllarda çökmesi ile birlikte tahrip olduğunu ifade etti.