Açıksaray Örenyerindeki Bizans Kilisesi yetkililerden ilgi bekliyor. Dünyaca tanınmış ve yılda binlerce turistin ziyaret ederek ülke ekonomisine katkı verdiği Açıksaray Örenyeri, Kapadokya’nın en bakımsız turistik yeri. Ayrıca Açıksaray’daki bütün kültür varlıkları da kendi haline terk edilmiş durumda. Hem insan tahribatına hem de atmosfer şartlarına açık olan kaya kiliseleri ve manastırları zamana karşı direniyor.

KUBBESİ ÇÖKMÜŞ

Bunun en çarpıcı örneği, Açıksaray Örenyerinin güneydoğusundaki Kubbeli Kilise görülüyor. Kubbeli Kilise 10 metrelik bir kaya bloğunun içine oyulmuş, küçük bir şapel. Freskli bir girişi bulunan kilisenin kubbesinin bir kısmı yıkılmış durumda. Hava şartları ve insanlar, yapının ana kütlesine zarar verdiği gibi iç yüzeyindeki freskleri de gün geçtikçe bozuyor. Ürgüp ve Göreme’de olsa hazine değerindeki bu insanlığın kültür mirası, Gülşehir’de havanın ve insanın insafına terk edilmiş durumda. İncil’den sahnelerin tasvir edildiği duvar resimleri ve freskler, 1000 yıldır zamana karşı dursa bile artık bozulmaya dönmüş ve korunacağı günü bekliyor.

 

Restorasyon yapıldığı zaman Saint Jean Kilisesini  aratmayacak olan Kubbeli Kilise’nin fresklerindeki en dikkat çeken tasvir, Aziz Yusuf’la Kutsal Ailenin Mısır’a Kaçış sahnesi. Bu sahneye göre bu kilisenin Saint Joseph Kilisesi olmaması için hiçbir neden yok.