Ahiler Kalkınma Ajansı 11. Kalkınma Kurulu Toplantısı Kırşehir’de Makissos Otel’de yapıldı. Toplantıya Kırşehir Valisi ve AHİKA Yönetim Kurulu Üyesi Necati Şentürk, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve AHİKA Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Ekicioğlu, AHİKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hatice Şahin, AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız ve ilgili kurum müdürleri ile kurul üyeleri katıldı.

Toplantı, AHİKA Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız’ın konuşmasıyla başladı. Kalkınma kurulunun amacı ve yapısı hakkında bilgi veren Yıldız 2014 yılı Ajans faaliyetleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

AHİKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hatice Şahin’in de Kalkınma Kurulunun kuruluş felsefesini hatırlatarak başladığı konuşmasında, Bölgenin ekonomik, sosyal ve çevre ile ilgili sorunları ve geliştirilmesi gereken alanları bulunduğunu ve özellikle sosyal konuların genellikle ekonomik sorunların gölgesinde kaldığını ve bazen de tamamen göz ardı edildiğini belirterek sosyal konulara dikkat çekilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Toplantının açılışında konuşma yapan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kalkınma Kurulunun önemli görevlerinden birinin yerel aktörler arasındaki işbirliğini sağlamak olduğunu söyledi. Kalkınma Kurulunun temel vazifesinin sorunları yerinde görerek çözüm üretmek ve bölgesel potansiyeli harekete geçirerek Ajansı yönlendirmek olduğunu belirten Kırşehir Valisi Necati Şentürk; “Bir ili kalkındırmak için ilin potansiyelini çok iyi tespit etmek lazım. Bir il hangi konuda ileri seviyedeyse o konuda desteklemek lazım. Her il mutlaka kendi önceliklerinin potansiyeline göre değerlendirilmelidir” dedi.

Şeyh Edebali’nin “İnsanı Yaşat Ki, Devlet Yaşasın” sözünü hatırlatan Vali Necati Şentürk, sosyal sorumluluk sahibi bir devlet olunmasını gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Projelerin merkezinde insan olmalıdır. İnsan odaklı bir kalkınma gerçekleştirilmelidir. Sosyal kalkınma olmadan ekonomik kalkınmayı sağlayamayız. Ülke olarak sanayileşmek, medenileşmek ve daha üretken olmak zorundayız. 2015 yılının AHİKA tarafından enerji yılı seçilmesi bu konuya daha da değer katıyor. Bu kapsamda TR71 bölgesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor.”

Açılış konulmalarının ardından toplantı 2015 Yılı Ajans Çalışma Programının sunumuyla devam etti. 2015 Yılı Ajans Çalışma Programının sunumunun ardından, örnek faaliyetler kapsamında Niğde Yatırım Destek Ofisi tarafından Yöresel Ürünlerin Pazarlanması ve Kadın İstihdamı ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Ahiler Kalkınma Ajansı’nın 2015 Yılı Bölge Teması Olan “Enerji” ile ilgili sunumun ardından toplantı, tema konusu ile ilgili 2015 Yılı içerisinde yapılabilecek faaliyetlerle ilgili Kalkınma Kurulunun görüş ve önerilerin alınması ile sona erdi.