Ahiler Kalkınma Ajansı mali ve teknik destek programları ile ilgili çalışmalarının  yanı sıra kuruluş amaçlarının başında yer alan bölge aktörleri ile işbirliği ve koordinasyon çalışmaları ile bölgesel kalkınma çalışmaları konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalara devam ediyor.

Bu kapsamda Niğde Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Serhat TAŞDEMİR ve Aksaray Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Resul OLCAR, 29 Kasım 2012 tarihinde KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığında düzenlenen Tarımsal ve Kırsal Veri Derleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısına katıldılar.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşır GENÇ başkanlığında toplanan komisyonun gündem konusu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yatırım programı içerisinde değerlendirmeye alınan  “Tarımsal ve Kırsal Veri Derleme ve Değerlendirme Projesi” için yapılacak anket çalışmalarının yöntem ve örneklem konuları olmuştur. Çekirdek komisyon toplantısında ortaya çıkan kararlar komisyon üyelerinin görüşlerine sunulmuş ve görüşleri alınmıştır.

Koordinatör Serhat TAŞDEMİR, konuşmasında“Ajans olarak 2014-2018 Bölge Planı çalışmaları için hazırlık yapmaktayız. Bu kapsamda Niğde ve Aksaray illeri ve bu illere bağlı tüm ilçeleri kapsayacak şekilde TR71 Bölgesi bazında tarım,hayvancılık,sanayi,ticaret ve beşeri sermaye konularında istatiksel verileri toparlayacağız. Elde ettiğimiz verileri rahatlıkla paylaşabiliriz.Ayrıca Valilik ve Kaymakamlıkların dönemsel olarak hazırladığı brifing raporlarındaki ilgili veriler ile İl Özel İdare ve Tarım İl Müdürlüğü’nün ilgili departmanlarından temin edeceğimiz verileri KOP Bölge Kalkınma İdaresi’ne iletebiliriz” şeklinde görüş bildirdi.

 

 Koordinatör Resul OLCAR ise konuşmasında “ÇKS yerine Tarımsal Sulama Kooperatifleri verilerini kullanmak daha uygun olacaktır. ÇKS verileri gerçek dışı olabilmektedir ve kapsam eksikliği vardır. Bölge Planı çalışmaları için hazırlık yapmaktayız. İl ve ilçe bazında bazı verileri toparlamayı düşünüyoruz. Çünkü bizlerin de çok ihtiyacı olacak. Elde ettiğimiz verileri rahatlıkla paylaşabiliriz” şeklinde görüş bildirdi.

 

  Toplantıda ayrıca Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr.Ayhan CEYHAN tarafından Niğde Tarımı hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

 

  Toplantı, anket uygulaması için soru kağıdının tasarımının hazırlanması için gereken çalışmaların yapılması ve kurumlardan gelen verilerin toparlanıp analiz yapmak üzere hazırlıkların başlatılması kararıyla son buldu.