ÜNVER “ AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ 7 DÜVELE AKTARMAK VE ANLATMAK GEREKİYOR”

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,tüm dünyaya insanı yaşam tarzını modern anlamda ortaya koyan dünyanın en önemli esnaf ve sanatkarlık anlayışı olan Ahiliğin tüm dünyaya etkin bir şekilde aktarılması gerektiğini söyledi. Ahi’nin kendi siftah etmediği halde komşu esnafının siftah etmesine sevinen kişi olduğunu vurgulayan Ünver, terbiye, kardeşlik ve yardımseverliği hep ön planda tutan bu köklü kültürün yaşatılması için ellerinden gelen tüm çabayı sonuna kadar harcayacaklarını kaydetti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, Nevşehir Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Tuncer Başbozkurt, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı Genel Sekreteri Ahmet Özgün, Nevşehir Sebzeciler, Meyveciler ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Selim Özmen, Nevşehir Karasörcüler, Nevşehir Marangozlar ve Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ramazan Korkmaz, Nevşehir Terziler Konfeksiyoncular, Manifaturacılar, Perdeciler ve Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Harun Demirbilek, Gülşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Şahin, Avanos Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Körükçü ve Derinkuyu Esnaf Odası Başkanı Ahmet Sarı’dan oluşan heyeti makamında kabul etti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, günümüz dünyasında 20. yüzyıl başlarında daha yeni yeni kapsamı belirlenerek örgütsel bir yapı içerisinde değerlendirilmeye çalışılan esnaflığın, Anadolu’da 12. Yüzyıldan itibaren tüm ana değerleri ile birlikte ele alınarak uygulanmaya başlandığını belirtti. Ünver: “Ahilik ruhunun canlı tutulması toplum hayatında önemli gelişmelerin sağlanmasında vazgeçilmez bir güç oluşturmaktadır. Günümüzün gelişmiş batılı toplumlarında bile 20. Yüzyılın başında değer altına alınmaya başlandığını gözlemliyoruz. Çeşitli Avrupa ülkelerini içine alan ziyaretlerimizde yaptığımız konferanslarda, Anadolu’daki bu köklü kültürü aktardığımızda, onlar bile hayretler içerisinde kalıyorlar. Böylesine önemli kültürü 8 asır önce temellerini atan bir neslin torunlarıyız. Bunun için bu köklü kültürün yaşatılması için ellimizden gelen tüm çabayı sonuna kadar harcamada kararlıyız. Toplumun temel dinamiği olan bu kültürü 7 düvele anlatmak başlıca görevlerimiz arasında yer almalı.” diye konuştu.

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü’ de, Ahilik kültürünün birlikte yaşama biçimi olarak da ele alındığı toplumumuzda, böylesine önemli kültürün yaşatılması noktasında yerel yönetimlerin ciddi bir hareketlilik içerisinde olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, Ünver’e esnaflara yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Ördü, bu önemli kültürün daha yaygın bir şekilde aktarılması adına da Ahilik Haftası boyunca sadece Nevşehir il merkezinde değil, ilçeleri de içine alabilecek şekilde konferans, pilav dağıtımı, kan bağışı ve vefat eden tüm esnaf ve sanatkarlar için de Mevlid-i Şerif gibi bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini ifade etti.