Terör örgütü PKK, Türkiye'deki anayasal düzeni silahla yıkmaya yönelik saldırılarını 1984'ten itibaren birçok farklı isimle gerçekleştirse de temel amacından hiç vazgeçmedi.

Emniyet kaynaklarından derlenen verilere göre, 15 Ağustos 1984 21.30'da Eruh ve Şemdinli'de gerçekleştirdiği ilk büyük ölçekli silahlı eylemle adını duyuran terör örgütü PKK, aradan geçen 32 yılda farklı isimlerle birçok alt örgüt kurdu.

Gerek kent merkezlerinde gerekse kırsalda güvenlik güçleriyle çatışmaya giren terör örgütü, silahlı ve bombalı saldırılarıyla Türkiye'de huzur ve kardeşlik ortamını hedef alarak anayasal düzeni silahla yıkma amacını sürdürdü.

Öncelikli propaganda aracı şiddet, silahlı ve bombalı eylem olan terör örgütü, her ne kadar kamuoyunda kendine farklı imaj oluşturmaya çalışsa da kurduğu alt grupların Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ın emri altında olması, bu durumun değişmediğini gösteriyor.

Son dönemde Ortadoğu'daki değişimleri de gözlemleyen, Irak ve Suriye'deki kargaşayı fırsat bilen PKK, örgüte eleman kazandırma ve imaj çalışmaları için sosyal medyayı propaganda aracı olarak kullanıyor.

Uluslararası güçlerin terör örgütü DAİŞ'e yönelik operasyonel tutumlarını da kendi lehine değerlendiren örgüt, Suriye'deki alt uzantıları üzerinden uluslararası koalisyon güçlerine destek veriyormuş gibi görünerek, bir taraftan bölgedeki nüfuzunu genişletirken, diğer taraftan da silahlı gücünü artırıyor.

Türkiye'de ise Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da yakalanmasından sonra söylem değişikliğine giden, Çözüm Süreci'ni lojistik destek ve yeni eleman kazanma süreci gören ve bu süre zarfında özellikle kent merkezlerine silah ve mühimmat yığınağı yaptığı değerlendiren terör örgütü, son dönemde siyasi ve akademik sempatizanlarını da kullanarak "demokrasi" ve "barış" kavramlarının arkasına saklanmaya çalışıyor ancak "bağımsız devlet" hayalinden vazgeçmediği görülüyor.

Eylemlerinde özellikle haklarını savunduğunu iddia ettiği Kürt halkının da hedef olmasıyla tabanı gözünde zor duruma düşen terör örgütü, bundan kurtulmak için her seferinde isim değişikliğine gitti.

Gerçekleştirdiği saldırılarda sivillerin katledilmesinin tabanı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri giderebilmek için isim değiştiren terör örgütü, eylemlerinin ulusal ve uluslararası kamuoyunda "özgürlük mücadelesi" ve "halk hareketi" olarak algılanması amacıyla zaman zaman imaj yenilemeye çalışıyor.

MAKYAJ TAZELİYORLAR

Güvenlik uzmanları, örgütün bu stratejisini "makyaj tazeleme" olarak nitelendiriyor. Örgüt, 1987-1991 yıllarında "Kürdistan Devrimci Yurtsever Gençlik Birliği", 1991-2003 yıllarında ise "Kürdistan Gençlik Birliği" adıyla kurduğu alt gruplarla çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Söz konusu oluşum, 2003-2005 döneminde ise "Kürdistan Özgür Gençlik Hareketi" adını aldı ve Türkiye'de "Bağımsız Gençlik Hareketi" adıyla faaliyet gösterdi. Örgüt yöneticileri tarafından kurulan ve 2005-2007 yıllarında "Demokratik Gençlik Konfederalizmi" adını alan yapı, Türkiye'de de "Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi (YÖGEH)" olarak faaliyet gösterdi. Bu yapı, önce 2008'de isim değişikliğine giderek "Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H)", sonrasında da "Yurtsever Devrimci Gençlik Meclisi (YDGM)" adını aldı ve "Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi (DYGM)" olarak faaliyetlerine devam etti.

PKK YERİNE YPS

Örgüt, son olarak YPS (Yekineyen Parastina Sivil) adıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülke genelindeki eylemlerini sürdürmeye çalışıyor.

Ulusal ve uluslararası kamuoyunda YPS'nin "halk ve gençlik" hareketi olduğunu öne süren terör örgütünün, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmalarda ölenlerin arasında dağ kadrosundan teröristlerin bulunduğu gerçeğini gizlemek için cesetleri beraberlerinde götürmeye çalıştığı emniyet ve istihbarat raporlarında yer aldı.

Raporlarda, teröristlerin kaçıramayacaklarını anladıkları cesetleri toprağa gömdükleri ya da daha sonra almak amacıyla kanalizasyona sakladıkları bilgisine yer verildi.

Öte yandan, örgütün silahlı eylem güçleri de bu süreçte birkaç kez isim değiştirdi. "Halk Savunma Güçleri (HPG), Sivil Savunma Birlikleri (YPS), Öz Savunma Birliği (ÖSB)" gibi alt kümelenmelerle eylemlerini sürdüren terör örgütü PKK, zaman zaman çatı ismini de değiştirip "KCK, Kongra-Gel, KKK" gibi isimler alsa da kamuoyunda çift isimle "PKK/KCK, PKK/Kongra-Gel" olarak anıldı. 

Yeni akit