Kumru Kuşunun Özelliği ; Kumru kuşunun bazı davranışlarının, evli çiftlerle ortak özellikler taşıdığını biliyor muydunuz.? ''Kumru, hiçbir zaman eş değiştirmez.''
Eşlerine bağlılığı ile Ünlüdür. Eşlerden biri ölecek olursa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmez. Etini yememek daha iyidir. Bir lokma et için, eşinin ömür boyu mutsuz olmasına sebep olunmuş olur. Dal parçalarından basit bir yuva yaparlar. Senede iki yumurta yumurtlarlar. Yavrular, yumurtadan çıktıktan 18 gün sonra uçarlar. Göçmen ve kalıcı olanları vardır.

Birbirine sarılmış sevgililer için “kumrular gibi” denmesinin nedeni, kumruların bir yıl boyunca eşlerinin yanından hiç ayrılmamasına dayanıyor.

 Kumrular bir yıl boyunca devamlı çiftleşiyorlar. Kuş bilimci Kerem Ali Boyla’ya göre bunun sebebi, kumruların ömrünün ortalama bir yıl olması. Bir defada sadece iki yavru yaptıkları için nesillerini sürdürmeleri sürekli çiftleşmelerine bağlı.

 Kumruları aşkı gugukçuk ötüşüyle başlıyor. Erkek dişiyi takip ediyor ve çiftleşmeye başlıyorlar. Bugünden sonra da bir daha birbirlerinin yanından ayrılmıyorlar.

 Aşklarının ürünü olan yavrularını güvercin sütü denilen bir salgıyla besliyorlar. Kumrular bu sıvıyı gagadan gagaya aktararak veriyorlar. “sevgi kuşu” olarak anılmalarının bir sebebi de bu olarak görülüyor.

İşte aşağıdaki resimde Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde Vehbi Taşkıran'ın objektiflerine yansıyan bir kumru... Karnı aç olduğu için soğuğa dayanamamış. Kumruların bir özelliği; eşi ölen kumruda ölürmüş. Ekmeğinizi bir fazla alıp evladınızla birlikte pencerenizin önüne koyunki bu farkındalık bir hayat kurtarsın...
Şu soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarını unutmayalım.