Nevşehir merkez Yeni Mahalle de yangın  ihbarı ile olay yerine 5 dakikada ulaşan itfaiye ekipleri burada yangın olmadığını görünce Çevrede Yaptıkları araştırmada da yangın gören ekipler asılsız çıkan ihbar üzerine tekrar itfaiye müdürlüğüne döndü.

2 itfaiye aracı ile olay yerlerine gelen Nevşehir İtfaiye Ekibi, asılsız ihbarı yapan kişi veya kişilere mesaj yollayıp,
‘’Asılsız olarak geldiğimiz bu yangın mahallinde aynı anda başka bir yerde önemli yangın olabilirdi. Yangınla şaka olmaz.’’ uyarısında bulunarak bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları gerektiğini belirttiler.

Nevşehir İtfaiyesi telefondan çoğunun amaç dışı olduğu, arayanların "masal dinlemek"ten "saatin kaç olduğunu sormak" gibi yangınla ilgisi olmayan konularda taleplerde bulunduğu bildirildi. 


İhbarların doğruluğunu öğrenmek için bazı yöntemler kullandıklarını kaydeden İtfaiyeciler, “Herhangi bir yangın çıktığında, mutlaka birden fazla ihbar geliyor. Bu da gerçek bir yangını gösteren en önemli unsur. Tek telefon gelirse arayan kişinin telefon numarasını isteyip biz onu arıyoruz. Bu da asılsız ihbarı ortaya çıkarmamızı sağlıyor.” diye konuştular.

Özellikle küçük çocukların itfaiyeye devamlı telefon ettiğine dikkat çeken yetkililer, anne ve babaların bu konuda gereken hassasiyeti göstermesini isteyerek, “Gereksiz aramaların büyük bölümünü çocuklar yapıyor. Ebeveynlerin, çocuklarını bu konuda uyarmasını özellikle istiyoruz. Herhangi bir vakada bize ulaşan vatandaşlarımızın, gerekli bilgileri ekiplerimize bildirmesi gerekiyor. Olayın yaşandığı en doğru adresi verip hızlı müdahale şansımızı arttırıyor ve hayat kurdarma şansımızde okadar çok oluyor,”şeklinde konuştular.

İşte itfaiye numarasını araynlardan yaşanmış bir lüzumsuz örnek:

 "BAŞIM DÖNÜYOR, NE YAPMALIYIM" 
Ses kayıt cihazının kayıt altına aldığı itfaiyeyi arayan kişi ile görevliler arasında geçen konuşmalardan bazıları şöyle: 
-Görevli: Alo itfaiye. 
-Arayan kişi: Alo Ağabey. 
-Görevli: Buyurun 
-Arayan kişi: Ben uyuyamıyorum. Masal anlatsana. 
-Görevli: Ayran yap. İçtiğinde hemen uyursun. 
-Görevli: Alo itfaiye. 
-Arayan kişi: Kusura bakmayın rahatsız ediyorum. Saati öğrenebilir miyim? 
-İtfaiye: Tabi ki 04:40 
-Görevli: Alo itfaiye. 
-Arayan kişi: Başım dönüyor. Ne yapmalıyım? 
-Görevli: Hap iç, daha sonra yat. 
-Görevli: Buyurun itfaiye. 
-Arayan kişi: Nasılsın ağabey? 
-Görevli: İyiyim ya sen? 
-Arayan kişi: Nasıl gidiyor? 
-Görevli: İyi vallahi yangın ihbarı gelirse gideceğiz. Sohbet etme. 
Telefonu şimdi kapat. Bir daha rahatsız etme. 
-Görevli: Alo İtfaiye. 
-Arayan kişi: Alo baba bana dondurma getir. 
-Görevli: Ben baban değilim. Babanı ara. 
-Görevli: Alo itfaiye. 
-Arayan kişi: Yol tozlanıyor burayı sular mısınız? 
-Görevli: Ekipler yangına gitti, geldiklerinde göndereyim. 
-Arayan kişi: Ya, daha öncede öyle dediniz göndermediniz. 
-Görevli: Yangın mı önemli, toz mu? 
-Arayan kişi: Toz önemli.