Yapılan açıklamada; “Kendinin ve ailenin sağlığını düşünüyorsan, ihracatın devam etmesini istitorsan,  senin yüzünden, senin bağından elde edilen yapraklardan insanların zehirlenmesini istemiyorsan, bağda kullandığın ilaçların etiketlerini oku. Etikette bulunan son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye mutlaka uy, yaprağı, bu süre geçtikten sonra topla. Yaprak toplanacak olan bağda ilaçlama yapman gerekiyorsa önce yaprağını topla daha sonra bekleme süresi en kısa süreli ruhsatlı ilacı tercih ederek ilaçlama yap” denildi.

İLAÇ KALINTILARINA DİKKAT

Konu hakkında Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, ilaç kalıntısı olmayan güvenilir gıda üretimi ve temininde çiftçilere ve yaprak ticareti yapan kişilere de büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyerek "Bilindiği gibi üzümü hastalıklar ve zararlılardan korumak için birtakım kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır. Fakat yaprak toplanacaksa halkımız ve üreticilerin uyması gereken birtakım hususlar söz konusudur. Sağlıklı ürün tüketmek ve ihracatın devam etmesi için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmek gerekir. Bunun için, yaprak toplanacak bağda ilaçlama yapılması gerekiyorsa, önce yaprak toplanmalı daha sonra ilaçlama yapılmalıdır. Yaprak toplama döneminde ruhsatlı ilaç kullanılmalıdır. İlaçların etiketinde bulunan son kullanma tarihi ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresi dediğimiz süreye uyulması ve bu süre geçtikten sonra yaprak toplanması gerekir" dedi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Tarım ilaçlarının ortalama 10 - 14 gün arasında etki süresi vardır. Bekleme süresi ise ilaçlama yapıldıktan sonra insan tüketimi için geçmesi gereken süreyi ifade eder. İlaç etiketlerinde yazan bekleme süreleri ilaç atıldıktan sonra Türk Gıda Kodeksi'ne göre uygun olan MRL'e ineceği süreyi gösterir. İlaçlama ile hasat arasında 0 - 7 gün bekleme süresi olan ilaçlar vardır. Tüketim amaçlı yaprak toplama döneminde bu ilaçların kullanması gerekir; tarım ilaçlarının etiketlerine göre kullanılması tavsiye edilir."