Kızılöz Deresi üzerinde, sulama amacıyla 1996-2000 yılları arasında inşa edilmiş Ayhanlar Barajına Ayhanlar köyleri ve 4 köyün kanalizasyon atıkları karışıyor.

Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.200.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 44,00 m, normal su kotunda göl hacmi 21,87 hm³, normal su kotunda göl alanı 2,02 km²’dir. Baraj 1.773 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir. Bölgeye büyük katkı sağlayan baraja yıllardır karışan kanalizasyon atıkları sulama için kullanılan barajın suları tarlalarda tarım için kullanılıyor.

AYHANLAR BARAJI KANALİZASYON ATIKLARINDAN KURTULUYOR

Avanos Kaymakamlığı, Avanos Ak Parti İl Encümenleri Fatma Parmaksız ve Şaban Topuz’un yoğun çabaları sonuç verdi. Ayhanlar Barajı artık kanalizasyon atıklarına mahkum olmayacak. İhalesi bu Cuma (11.07.2014) günü yapılacak olan Ayhanlar fosektif çukurlarıyla artık kanalizasyon atıkları Ayhanlar Barajına karışmayacak. 3 adet yapılacak olan fosektif çukurlarıyla Ayhanlar Köyleri ve 4 köyün kanalizasyon atıkları bu çukurlarda toplanacak.

Avanoshbr’nin sorularını yanıtlayan Parmaksız Şöyle konuştu:
Uzun zamandır büyük bir özveriyle daha temiz bir Ayhanlar Barajı için çaba gösteriyorduk. Bu kapsamda Şaban Topuz’la yaptığımız çalışmalar sonuçlarını verdi ve bu Cuma günün ihalesini gerçekleştireceğimiz fosektif çukurlarının yapılmasıyla Ayhanlar Barajı tertemiz olacak. Dedi.

Haber: Baki ŞENAL