Avanos’ta 30 yıldır çömlekçilik mesleği ile geçimini sürdüren çanak ustası Mustafa Uluada’nın internetten ve dünyadaki örneklerini araştırarak bilgi edindikten sonra kendi atölyesinde deneyerek geliştirdiği “Mum Sobası” büyük ilgi uyandırdı.

Haberin bu kadar ilgi çekmesinin nedeni çok düşük bir maliyetle ısınmaya sunduğu büyük katkı olarak değerlendirildi.

Küçük, orta ve büyük boy olarak tasarlanan dairesel ve iki, üç katmandan oluşan çanak soba, yaklaşık 30 santim yüksekliğinde. En büyük boy olan sobanın içerisine 5,6 adet küçük mum yakılarak 15 – 20 dakika sonra ortam ısıtılmaya başlanıyor. Kış şartları düşünüldüğünde kapalı bir ortamda 15 – 20 m2’lik bir oda da 3, 4 derece ortam sıcaklığının yükselmesine katkı sağladığını denemelerde kayıt altına alındı.

Kalorifer peteğinden daha yüksek bir ısı yaymasına rağmen yüzey alanı küçük olduğu için 15 – 20 m2’lik alanlarda kullanılabilir. Küçük bürolarda, nöbet yerlerinde, atölyelerde kullanılabilir. Evlerde ise ısınmaya destek amacıyla kullanılabilir. 100’lük küçük mum paketleri 10-15 TL ye satılmaktadır. Soba içerisine 5-6 mum yerleştirilerek 4-5 saat ısı yayılabilmektedir. 100 adet mum ile 20 defa soba yakılabilir. Toprak çömlek kubbe ısındığında uzun süre ısısını muhafaza ederek mumlar söndüğünde dahi bir saat kadar ısı yaymaya devam etmektedir. Aynı zamanda üzerine su kabı koyarak ortam nemlendirilirken üzerinde ağır ağır kahve de pişirilebilir. Çeşitli esanslar işe hoş bir ambians sağlanabilen mum sobası otantik bir görüntüyede sahip.